Mistrovství ČR ve videohrách: Dramatické okamžiky v CS:GO a skandování jako při fotbale

Counter-strike se běžně soutěžně hraje na 30 kol. 28:24, tedy 52 kol, tak nebývá běžnou výhrou jednoho týmu na mapě Inferno v CS:GO. Přesně tak ale skončila první mapa v zápase týmů eXtatus a Trust.Universe. Vodafone Mistrovství ČR ve videohrách ale přineslo ještě mnoho dalších, neméně fascinujících výsledků.

Plných 4 prodloužení (!) se dočkal zápas na první mapě mezi týmy eXtatus a Trust.Universe na MČR 2019 ve videohrách. Po Infernu se hrál Mirage, kde už eXtatus zvítězili standardním poměrem (16:12).

O to ale ani tak nejde. Hrálo se toho hodně: CS:GO, PUBG, Fortnite, League of Legends, Hearthstone, Teamfight Tactics a možná ještě v dalších videohrách, skrytých za pozlátkem těchto nejznámějších a nejpopulárnějších.

Obrázek: Mistrovství ČR ve videohrách: Dramatické okamžiky v CS:GO a skandování jako při fotbale

Atmosféra jako na stadionu

Že jsou videohry zábava pro děti? Možná, a je pravdou, že obzvláště na CS:GO a na Fortnite bylo sledujících z řad dětí a teenagerů skutečně hodně.

Zároveň jsou však videohry velkým byznysem. Spousta souvisejících produktů, spousta aktivních až fanatických fanoušků a velcí sponzoři (namátkou Vodafone, Hyundai, Gillette nebo Fortuna) se jen hrnou.

Zcela zarážející je ovšem pro neznalé výlet na tribunu, kde šlo hráče a videohry sledovat – živě a zároveň v přímém přenosu. Ono to jde jinak dost těžko. Neuvěřitelná totiž byla místní atmosféra. Skandující fanoušky, podporování svých oblíbených týmů, vykřičené hlasivky a adrenalin? Ano, přesně to zažijete jako fanoušek v pomyslném kotli na tribuně. Nevěříte? Ani já bych nevěřil, o to zajímavější ovšem zážitek sledování hraní her přímo na místě bylo.

Obrázek: Mistrovství ČR ve videohrách: Dramatické okamžiky v CS:GO a skandování jako při fotbale

Není to zábava, kterou bych osobně pravidelněji vyhledával, nicméně nedivím se, že si své publikum najde. Koukat, jak hráči, které měsíce a roky sledujete skrze jejich kariéru a vidět, jak se jejich sny bortí nebo plní, je hodně podobné jako ve fotbale nebo v hokeji. Stejně tak i týmová loajalita, napínavé momenty a nečekané situace i vše prožívající komentátoři, to na MČR nechybělo.

Je to sport, není to sport?

Ač jsem se tomu prve bránil, vlastně chápu, proč mají v sobě e-sporty onen sport. Ne, o fyzickou zátěž se opravdu nejedná, nicméně jinak sedí vlastně skoro všechno. Jde o fascinující zážitek i pro ty, co nevědí, k čemu slouží Twitch (nebo co to je). Ti si ovšem samozřejmě celý zážitek vychutnají nejlépe.

Zda je profesionální hraní videoher sportem, na to už si udělejte názor sami. Odpověď zdaleka jednoznačná není a argumenty mají obě strany; v zásadě to však není podstatné.

Obrázek: Mistrovství ČR ve videohrách: Dramatické okamžiky v CS:GO a skandování jako při fotbale

Celkově je MČR ve videohrách až překvapivě profesionální záležitostí. Přímo zde na brněnském výstavišti se o tisíce návštěvníků stará přes 100 jednotlivců, a vystavovatelé z řad firem jako Intel na akci přivedli ty své zaměstnance, které hry zkrátka baví.

Pro neznalé světa videoher jde o fascinující zkušenost a pro ty znalé o malý svátek. O e-sportech toho postupem času budete slýchat stále víc a víc: Jak bude dospívat současná generace fandů e-sportu, které je běžně teprve 10 nebo 12 či 15, tak spolu s nimi dospěje i celý nový mediální kolotoč. Tentokráte videoherní.

Vítězi turnajů v ČR obdrží finanční a produktové ceny, a ti nejlepší mají šanci uchytit se i na světovém trhu, kde jsou finanční lákadla o mnoho větší.

MČR ve videohrách bude pokračovat ještě v neděli, kdy celá akce končí. Na další herní akce se ale půjde těšit v průběhu celého příštího roku, a na ty nejzajímavější vás upozorníme s předstihem.

Komentář

Obrázek: Hoříš, má Oktávko? Proč, když hoří spalováky, podezírají Češi elektromobily?
Hoříš, má Oktávko? Proč, když hoří spalováky, podezírají Češi elektromobily?
Obrázek: Husité na obzoru? Ukázky ze hry a vše, co víme o Kingdom Come: Deliverance II
Husité na obzoru? Ukázky ze hry a vše, co víme o Kingdom Come: Deliverance II
Obrázek: Senzorická AI v praxi: Zachraňuje životy a řídí automobily. České firmy se jí ale bojí
Senzorická AI v praxi: Zachraňuje životy a řídí automobily. České firmy se jí ale bojí
Obrázek: Robot Atlas, který oslnil svět, odchází do důchodu. Nový Atlas je plně elektrický
Robot Atlas, který oslnil svět, odchází do důchodu. Nový Atlas je plně elektrický
Obrázek: Máte doma nefunkční GPS lokátor od Invoxia? Nyní bude v ČR opět fungovat
Máte doma nefunkční GPS lokátor od Invoxia? Nyní bude v ČR opět fungovat
Obrázek: Tesla v ČR otevřela své rychlonabíječky pro všechny elektromobily. Jak nabíjet na Superchargeru?
Tesla v ČR otevřela své rychlonabíječky pro všechny elektromobily. Jak nabíjet na Superchargeru?
Obrázek: Noční fotografie s vivo X100 Pro: Jak fotit v noci se smartphonem jako profík?
Noční fotografie s vivo X100 Pro: Jak fotit v noci se smartphonem jako profík?
Obrázek: Recenze robotického vysavače TESLA RoboStar iQ700 s laserovou navigací: Čistá domácnost bez námahy?
85%
Recenze robotického vysavače TESLA RoboStar iQ700 s laserovou navigací: Čistá domácnost bez námahy?