Hlavní obsah

Po 21 letech soudů musejí důchodci opustit svůj domov

Právo, Radim Vaculík, Jakub Kotalík

Už jen pár desítek hodin zbývá do okamžiku, než manželé Miroslav (78) a Jana (76) Janečkovi navždy opustí zdi svého domova v Letech u Dobřichovic ve středních Čechách, odkud se musejí do úterního rána nuceně vystěhovat.

Foto: Radim Vaculík, Právo

Vilka v Letech, kterou musejí důchodci po 38 letech opustit.

Článek

Vilka, kterou si sami postavili a v níž strávili dlouhých 38 let, už jim totiž kvůli soudním sporům, které nakonec po 21 letech prohráli, nepatří. Do jejich příběhu přitom významně zasáhly naprosto neočekávatelné justiční zvraty.

Exekutorka nemovitost ve velmi žádané lokalitě blízko Prahy vydražila loni v březnu za zhruba 5,25 milionu korun, kterými umazala jen část dluhů těchto starobních důchodců. Nový majitel nyní požaduje, aby dům opustili.

Muž přišel o byt kvůli pár tisícům, již podruhé se jej zastal Ústavní soud

Domácí

Mohl je přitom donutit opustit domov již před půlrokem, kdy získal od soudu příkaz k vystěhování. Doposud je však ve vile nechával, než skončí soudní řízení o návrhu Janečkových na zastavení exekuce. O tom ale středočeský krajský soud tento týden nerozhodl, na samotnou exekuci to však nemá vliv. Nyní už tedy chce podnikatel z Prahy nemovitost využívat.

„V pondělí se přijde podívat, zda se stěhujeme. V úterý jinak přistaví náklaďák a odveze naše věci někam uskladnit,“ řekla Právu plačící Jana Janečková.

Dnes již bývalá majitelka domu ho i přes všechna soudní rozhodnutí odmítá opustit. Je přesvědčena, že o střechu nad hlavou přišli s manželem neprávem a vlivem opakovaně se měnících soudních rozhodnutí. V návalu emocí hovoří o tom, že ji z domu živou nedostanou.

„Já z našeho baráku, který jsme si postavili, nikdy neodejdu. Máme život za sebou, užili jsme si hezký dny. Mně je to jedno,“ uvedla Janečková.

Její muž bere situaci o něco racionálněji, i když na tom stejně jako manželka není zdravotně dobře. Oba mají vysoký krevní tlak, vážné problémy se zažíváním, špatně slyší a Janeček má navíc slabé srdce a je po operaci čtyřnásobného by-pasu.

Chtěla pomoci partnerovi. Dnes jí peníze z výplaty spolyká exekutor

Domácí

I přes totožné mínění jako jeho žena, že přišel o dům podvodem a špatnými soudními verdikty, se Janeček snaží situaci řešit. Příbuzné a známé požádal o pomoc s balením věcí. „Jenže nevíme, kde v to úterý skončíme, nemáme kam jít,“ řekl Právu posmutněle s tím, že bydlet ani u jedné z dvou dcer oba senioři kvůli nedostatku místa nemohou. „Asi skončíme na ulici na dlažbě,“ podotkl muž chodící o berli.

Pomůže obec

Nakonec ale tak zle přece jen nebude. Do dění se vložila starostka obce Lety Barbora Tesařová (Letovští nezávislí kandidáti). Že je situace Janečkových tak vážná, na obecním úřadu donedávna vůbec nevěděli. Nyní začali dělat vše pro to, aby senioři na ulici neskončili.

„O tom, že dům je už prodaný, víme jen několik dní. My tu v obci nemáme sociální bydlení. Nicméně jeden ze zastupitelů nabídl na nějaký čas, alespoň na půl roku, bezbariérové bydlení po své zesnulé matce. To by byl prvotní krok,“ upřesnila Právu. Sociální byt ve zdravotním středisku nabídl na půl roku i starosta sousedních Dobřichovic.

Tesařová předpokládá, že obec pomůže se stěhováním manželů ještě během víkendu. „Můžeme poskytnout i naši technickou rotu a techniku,“ podotkla s tím, že místa na uskladnění majetku Janečkových je také dost, i na zmíněném statku.

Starostka také podle svých slov uvažuje o tom, že pro Janečkovy vzhledem k jejich vážnému zdravotnímu stavu i finanční situaci nechá uspořádat veřejnou sbírku.

Dluží ještě miliony

Manželé totiž i poté, co byl prodán jejich dům, nemají všechny dluhy z krku. Ze zmíněné částky 5,25 milionu si celkem čtyři miliony jako pohledávku ukrojila společnost COOP, s níž Janečkovi prohráli letitý spor, dalšího půl milionu si nárokovala také spořitelna.

Celý život pomáhala, teď málem zemřela hlady

Domácí

Nemalou částku z peněz za prodej domu si navíc ponechala i pověřená soudní exekutorka. Jako náhradu nákladů exekuce si naúčtovala celých 726 tisíc korun.

Všechny prostředky z prodeje tak byly rázem fuč, jenže se ještě nedostalo na známé Janečkových, kteří jim v tíživé situaci půjčili 1,3 milionu korun. Tuto částku tedy budou muset senioři splácet ze svých důchodů, které činí dohromady zhruba dvacet tisíc korun měsíčně.

Za všemi jejich problémy stojí nevídaný soudní ping-pong, který se táhne už od roku 1998. Tehdy Janečkovi museli zavřít obchodní středisko v Řevnicích pronajaté od tehdejší Jednoty (nyní COOP), protože nezvládali platit údajně přemrštěné nájemné, navíc na základě prý nezákonných smluv. Hradili totiž nájem i za pozemky pod střediskem, které ale patřily obci.

Zvrat po letech

Manželé se následně obrátili na soud se žalobou na bezdůvodné obohacení s požadavkem na uhrazení tří milionů korun odškodného. Dvě různé soudní instance jim pak daly pravomocně v roce 2003 za pravdu a Jednota tak skutečně peníze Janečkovým vyplatila.

Jenže po dlouhých čtyřech letech přišel zásah Nejvyššího soudu, který spor naprosto zvrátil a na základě jeho závazného stanoviska okresní a krajští soudci v roce 2012 rozhodli zcela opačně, tedy aby Janečkovi peníze vrátili. Oni už je samozřejmě neměli, a začal tak boj o poslední, co jim zůstalo, o dům. Tento boj byl nakonec neúspěšný.

A to ještě Janečkovi přišli o další peníze vinou podvodníka, který podle soudů „sprostě využil jejich nedobré situace“ a vymámil z Janečkových za příslib pomoci vyhrát spor s Jednotou 230 tisíc korun. Muž představující se jako bývalý policista si ale vše vymyslel a dostal nakonec za podvod čtyři roky vězení. Peníze, které si důchodci v dobré víře půjčili od známých, jim ale nevrátil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám