fb pixel Livia Klausová: Ekonomka s diplomatickými schopnostmi, dobrá manželka i první dáma – G.cz
Vyhledávání

Livia Klausová: Ekonomka s diplomatickými schopnostmi, dobrá manželka i první dáma

+ DALŠÍ 3 FOTKY + DALŠÍ 4 FOTKY

V pátek olaví 80. narozeniny ekonomka a hlavně bývalá první dáma České republiky Livia Klausová, kterou všichni známe především jako věrnou družku neomylného Václava Klause. Ačkoliv se zdá, že Livia jen přežívá ve stínu svého slavnějšího muže, je to trochu jinak – celou jeho kariéru mu byla opěrným sloupem, jenž mu častokrát zachránil kůži.

Martin Miko
Martin Miko Aktualizováno 8.11.2023, 14:23

První dáma s diplomem

Narodila se 10. listopadu roku 1943 v Bratislavě do rodiny učitelky a právníka. Její otec za druhé světové války pracoval jako vedoucí cenzurního oddělení fašistické policie Ústředny Státní bezpečnosti v Bratislavě a osobně se podílel na perzekuci Židů na Slovensku. To se však dělo v době, kdy nebyla Livia ještě ani na světě.

Když dostudovala VŠE, rozhodla se studovat Université Internationale de Sciences Comparées v Lucemburku a později se věnovala vědecké činnosti. V 60. letech rovněž studovala Europa-Institut v Amsterdamu. V 90. letech pracovala v České společnosti ekonomické v pozici výkonné tajemnice. Od roku 2013 do roku 2018 pracovala jako velvyslankyně České republiky na Slovensku.

Od roku 2003 do roku 2013 byla první dámou České republiky z titulu manželky prezidenta Václava Klause, za kterého se vdala už v roce 1968. Společně mají dva syny – Jana a Václava juniora. O Livii Klausové se říká, že vždy svému manželovi byla oporou, a to i v těch nejtěžších chvílích. Vzpomeňme například na rok 1997, když v ODS probíhal vnitrostranický puč mezi tehdejším premiérem Václavem Klausem a jeho spolustraníky Ivanem Filipem a Janem Rumlem. Ti Klause vyzývali k rezignaci ve funkcích předsedy strany i premiéra kvůli naprosto neprůhlednému financování tehdejší ODS.

Tehdy se Klaus rozhodl označit sebe za oběť a celou aféru za sarajevský atentát. Pojmenoval ji tak, protože vnitrostranický puč proběhl zrovna v době, kdy byl na summitu v Sarajevu. Následně na náměstích probíhaly demonstrace na podporu Václava Klause. Během jedné z nich vystoupila na pódiu na Václavském náměstí Livia Klausová a přečetla dojemný dopis od syna Jana, ve kterém podporoval svého otce. „Vyhrál jsi morálně a lidsky, jsem rád, že jsem tvůj syn. Honza,“ přečetla Livia na pódiu před Klausovými fanoušky, čímž mu okamžitě nahrabala pěknou kupu bodů k dobru.

Ač trochu nenápadná, Livia Klausová bezpochyby je dobrou manželkou ve všech ohledech. Pro srovnání si přečtěte o životě té, která jakýsi mustr, jak má první dáma vypadat a především, jak se chovat, nastavila.

Podobné články

Doporučujeme

Další články