Buchlovický kroj: Sezení je zakázano! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Buchlovický kroj: Sezení je zakázano!

Stárky – sestry Dvořanovy. Zleva Magdalena (19), Štěpánka (22) v nažehlené kráse.
Stárky – sestry Dvořanovy. Zleva Magdalena (19), Štěpánka (22) v nažehlené kráse. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Kdyby si sedly, kroj se zlomí! Sednout tak mají zakázáno, a když si musí odskočit, jdou donaha. Přesto starodávný zvyk, hody s právem na sv. Martina v Buchlovicích na Uherskohradišťsku, stále žije.

Tamní ženský kroj je v Česku raritou. Je krásný, avšak zrádný. Když se dívky nastrojí, celý den prostojí. Důvod? Na spodničku zezadu přijde sukně, bílý fěrtoch. Vpředu pak fěrtůšek se vzorem z drobných kvítků. „Fěrtoch i fěrtůšek se silně naškrobí, vyžehlí a pak se plátno poctivě rukama skládá do centimetrových varhánků. Dílo se poté nabere do tří nití, které sukni drží pohromadě. Kdyby si dívka sedla, tak sukni zlomí,“ vysvětlila bývalá vedoucí Folklorního studia Petra Kropáčová (40).

Chodilo se do kbelíku
„Kroj je pro nás srdeční záležitost, vždycky to nějak vydržíme. Když se chce už hodně na WC, musí nás někdo odstrojit a zase obléct, fěrtůšky musí být, jako když střihne,“ řekla starší stárka Štěpánka Dvořanová (22). Dříve narození pamatují, že občas šel někdo na malou do kbelíku. Po ruce musel být ale někdo, kdo pod spodnicemi stáhl prádlo.

Na video z oslav se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.