Takhle se prchalo ze socialistického »ráje« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Takhle se prchalo ze socialistického »ráje«

V noci z 12. na 13. srpna začal v Berlíně vyrůstat symbol rozdělení světa za studené války.
V noci z 12. na 13. srpna začal v Berlíně vyrůstat symbol rozdělení světa za studené války. (Wikimedia)

Berlínská zeď, jejíž 30leté výročí pádu včera velkolepě slavilo Německo, rozdělovala 28 let metropoli. Byla nejhmatatelnějším symbolem tehdejší studené války, a také výzvou pro tisíce lidí, které se přes ni pokoušely dostat z NDR na druhou stranu – na svobodu.

1961 Přeskočil dráty, a byl na Západě!
Úplně první zaevidovaný útěk se stal asi dva dny poté, co se zeď začala stavět. Devatenáctiletý východoněmecký pohraničník Conrad Schumann přeskočil v té době jen metr vysokou zábranu z ostnatého drátu v ulici Bernauer Straße. Jeho počínání tehdy zvěčnil kolemjdoucí fotograf. Schumanna okamžitě do auta naložili a odvezli západoněmečtí policisté. Mladík se usadil v Bavorsku, měl rodinu a syna. Když roku 1989 padla Zeď, prohlásil, že až tehdy pocítil skutečnou svobodu. Jeho příběh ale neměl šťastný konec. Trpěl totiž depresemi a roku 1998, v 56 letech, spáchal sebevraždu oběšením.

1962 Kamarád utekl, on vykrvácel
Dodnes je symbolem násilí u Berlínské zdi případ Petra Fechtera. Snímky z roku 1962 publikoval americký magazín Time a berlínský kolos přejmenoval na »Zeď hanby«. Osmnáctiletý zedník Fechter se pokusil prchnout přes hranice s kamarádem. Schovávali se v nedaleké dílně a čekali na moment, kdy skočit z okna do tzv. pásma smrti, kde byli psi a různé zátarasy. Pak bylo v plánu Zeď přelézt a dostat se na Západ. Zatímco kamarádovi se to podařilo, Fechtera zastřelili strážníci. Mladík ležel prý hodinu bez pomoci, dokud v osudném pásmu nevykrvácel a nezemřel. Fechterovi byla věnována mnohá umělecká díla, má také památník.

1963 Chtěl zeď probourat transportérem!
Wolfgang Engels byl tehdy dvacetiletý východoněmecký voják, který si roku 1963 počkal na svoji chvíli. V poslední dubnový den měli totiž »soudruzi « plné ruce práce s přípravami prvomájových slavností. On mezitím ukradl obrněný transportér ze své základny a pokusil se jím prorazit zeď. Marně. Vylezl tak z vozu a zkusil přes střechu transportéru kolos přelézt. Pohraničníci ho postřelili, zatímco se Engels pokoušel vykroutit z ostnatého drátu. K jeho štěstí mu pomohli západoněmečtí policisté, kteří ho nejprve vzali do baru poblíž. Prý i díky lahvím se zápaďáckým alkoholem Engels, který byl v deliriu kvůli zraněním, poznal, že se mu útěk povedl. V nemocnici mu zachránili život a na Západě se setkal s otcem, kterého 10 let neviděl. Jeho matka, zapálená komunistka, ale zůstala na své straně Zdi a syna zavrhla...

A tohle chtělo fištróna
➤ TUNEL
Pod Zdí vznikaly tunely, jež většinou kopali lidé na Západě, kteří chtěli na druhou stranu Zdi dopravit i rodinu a přátele. Nejslavnější je tzv. Tunel 57, jímž v říjnu roku 1964 uteklo právě 57 lidí z východního Berlína. Mezi těmi, kdo jim pomáhali, byl student a budoucí astronaut Reinhard Furrer.
➤ LANO
Provazochodec Horst Klein využil svého umu a dostal se na Západ chůzí na odpojeném elektrickém kabelu. Sice spadl a zlomil si obě ruce, i tak byl ale šťastný, protože dopadl do Západního Berlína!
➤ SKLUZ
Kamarádi Michael Becker a Holger Bethke na to šli taky akrobaticky. Vylezli na půdu pětipatrové budovy a vystřelili šíp s lanem na Západ. Tam ho chytil a připevnil k další budově Bethkeho bratr, jemuž se povedlo utéci dříve. Oba muži se pak na Západ po laně sklouzli – použili k tomu vlněné svetry.
➤ NAFUKOVAČKA
A jak se na Západ dostal zmíněný Bethkeho bratr? Bývalý východoněmecký strážník znal dokonale Labe severně od Berlína a také věděl, kde jsou jaké pasti a dráty. Přes řeku se na svobodu dostal díky nafukovací matraci a pádlu.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.