Českou atletickou královnou je Zuzka Hejnová a její trenérka Dana Jandová trenérkou 2019

V pražském hotelu Ambassador – Zlatá husa v přímém přenosu České televize proběhl atletický galavečer při příležitosti vyhlášení nejlepších atletů uplynulé sezóny. Potřetí v kariéře se mohla zaradovat z titulu Atlet roku překážkářka Zuzana Hejnová. Juniorem roku se stal diskař Michal Forejt. Kategorii objev roku ovládla čtvrtkařka Lada Vondrová a trenérkou roku byla vyhlášena trenérka Zuzky Hejnové Dana Jandová.

Zuzana Hejnová
se radovala  z vítězství v anketě Atlet roku již potřetí v kariéře. V předešlých případech tomu tak bylo v letech 2013 a 2015, kdy získala titul mistryně světa na trati 400 metrů překážek. V minulosti pak byla vyhlášena i objevem roku (2003) a juniorkou roku (2005). Navíc svěřenkyně trenérky Dany Jandové se umístila v elitní desítce už pojedenácté. V letošní sezóně předváděla  dlouhodobá opora české reprezentace vyrovnané výkony na špičkové úrovni. V rámci základní části Diamantové ligy neskončila hůř než třetí a v samotném curyšském finále si doběhla pro čtvrtou příčku. Na mistrovství Evropy družstev v polské Bydhošti zvítězila a připsala na konto českého týmu plný počet bodů. Vrcholem pro ni bylo mistrovství světa v Dauhá, kde skončila pátá, což bylo společně s oštěpařem Jakubem Vadlejchem nejlepší umístění české výpravy na tomto na medaile pro Česko nulovém šampionátu.

Oštěpař Jakub Vadlejch letošní druhou příčkou vyrovnal své maximum v rámci této ankety. Stejného umístění dosáhl i před dvěma lety. Je to již jeho čtvrté umístění v TOP 10 v řadě. K tomu byl ještě v roce 2009 oceněn jako objev roku. Vadlejch se pravidelně zúčastňoval mítinků Diamantové ligy a nejlepšího umístění dosáhl v Birminghamu, kde skončil druhý ve svém sezonním maximu 85.78. Ve finále tohoto seriálu si vyházel šesté místo. Na mistrovství světa v Dauhá obhajoval stříbrnou medaili, i když se mu to nepodařilo. Jeho páté místo bylo společně se Zuzanou Hejnovou nejlepším umístěním české výpravy na MS.

Koulař Tomáš Staněk zopakoval třetí místo z loňského ročníku a potřetí v řadě se dostal mezi desítku nejlepších atletů naší země. V průběhu halové sezóny absolvoval pouze dva starty. Jedním z nich však bylo halové mistrovství Evropy v Glasgow, kde v silné konkurenci vybojoval bronzovou medaili. Po stříbru z HME 2017 v Bělehradě a bronzu z HMS 2018 v Birminghamu se jedná již o jeho třetí cenný kov z halového vrcholu v řadě. Během letní sezóny pravidelně měřil síly se svými soupeři v rámci Diamantové ligy a ve finále byl sedmý. Na mistrovství světa byl pak účastníkem nejkvalitnějšího koulařského klání historie a jeho úsilí v něm stačilo na desátou příčku.

Oštěpařka Barbora Špotáková je v mnoha ohledech rekordmankou Atleta roku. Tímto titulem byla oceněna celkem devětkrát a letos je to již její třinácté umístění v TOP 10 (chyběla pouze v letech mateřských pauz). V tomto roce bere čtvrtou příčku. Byla to sezóna návratu po druhé mateřské pauze. Vůbec svůj nejdelší hod zaznamenala hned při svém úvodním startu v Kolíně, kde zapsala výkon 63.85. V rámci Diamantové ligy se jí nejvíce zadařilo v Lausanne, kde skončila třetí. V curyšském finále obsadila páté místo. Z vyrovnaného finále světového šampionátu v Dauhá si odvezla deváté místo.

Nikola Ogrodníková hned při své první účasti v elitní desítce Atleta roku dokázala loni celou anketu opanovat. V tomto roce obsadila pátou příčku. Ještě pod vedením Rudolfa Černého a Vítězslava Veselého si hned v úvodu sezóny vylepšila v německém Offenburgu osobní rekord na 67.40, což je výkon, který ji řadí v letošních světových tabulkách na třetí pozici. Stejného umístění dosáhla také ve finále Diamantové ligy a byla tak nejvýše postavenou českou atletkou v tomto ročníku diamantového seriálu. V Dauhá si připsala svou premiérovou finálovou účast na MS a bylo z toho jedenácté místo.

Nejvýše postaveným nováčkem v letošním ročníku ankety Atlet roku je šestá čtvrtkařka Lada Vondrová. Svěřenkyně trenéra Jaroslava Jóna byla zároveň vyhlášena i objevem roku. Dvacetiletá pardubická atletka má za sebou vskutku úspěšnou sezónu. Již v hale si zazávodila na HME v Glasgow. Jedním z jejích venkovních vrcholů pak bylo mistrovství Evropy do 22 let ve švédském Gävle, kde zvolila velmi náročnou kombinaci hladké a překážkové čtvrtky a poradila si s ní bravurně. Ve finále na 400 metrů si doběhla pro svou první velkou medaili, když nestačila pouze na jedinou soupeřku a vystoupala na stříbrný stupínek. Jen o necelých 24 hodin později pak finišovala ve finále čtvrtky překážek na šestém místě. Nové kariérní maximum si zaběhla při zisku svého prvního titulu mistryně republiky v Brně, kde zvládla jeden okruh za 51.71, čímž zároveň splnila limit na mistrovství světa. Srdnatě pak bojovala také na světovém šampionátu v Dauhá, kde se jí při premiéře na MS podařilo postoupit do semifinále. Vondrová byla také jednou z hlavních opor smíšené štafety na 4x400 metrů jak na Evropských hrách v Minsku, tak i na mistrovství světa.

Po roční pauze se do TOP 10 vrací mílař Filip Sasínek. Z desátého místa v roce 2017 si polepšil na letošní sedmou příčku. Muž, který získal též v roce 2016 ocenění objev roku zažil nejvydařenější závod sezóny na halovém mistrovství Evropy v Glasgow, kde doběhl čtvrtý. Pod otevřeným nebem zaostal svým sezónním maximem z Bernu 3:36.83 jen těsně za osobním rekordem. Tímto časem si řekl o pozvánku na mistrovství světa. Při jeho první účasti mezi světovou elitou skončila jeho cesta v rozběhu.

Loni stříbrná Anežka Drahotová obsadí v letošním „Atletovi“ osmou pozici. Anežka zahájila sezónu ve svém oblíbeném švýcarském Luganu, kde obsadila třetí příčku v sezónním maximu 1:34:27. Začátkem července odcestovala na univerziádu do italské Neapole, kde si v parném počasí došla pro bronzovou medaili. Ještě složitější podmínky pak čekaly svěřenkyni trenéra Ivo Pitáka na mistrovství světa v Dauhá. V extrémním klimatu skončila ve světové konkurenci na devatenáctém místě.

Čtvrtou zástupkyní české oštěpařské školy v elitní desítce je devátá Irena Šedivá. Pro svěřenkyni Jana Železného se jedná o první umístění mezi nejlepšími. Šedivá byla překvapením loňské sezóny, když si z berlínského evropského šampionátu odvezla sedmé místo. V té letošní několikrát prokázala, že se umí parádně připravit na vrcholné závody a nejlepší výkony předvádí, když závodí za český tým. Bylo tomu tak na Evropských hrách v Minsku i na mistrovství Evropy družstev v Bydhošti, kde skončila třetí v novém osobním rekordu 61.37, čímž momentálně figuruje na pátém místě českých historických statistik. Hned v pěti závodech poslala svůj oštěp za šedesát metrů a výjimkou nebyla ani kvalifikace na mistrovství světa v Dauhá, kde si po evropském finále připsala účast i v tom světovém. Při své premiéře na světovém šampionátu skončila dvanáctá.

TOP 10 uzavírá další nováček, kterým je překážkář Vít Müller. Ten měl skutečně dlouhou sezónu, kterou zahájil již na Světovém poháru štafet v japonské Jokohamě, kde se naší sestavě čtvrtkařů podařilo vybojovat účast na mistrovství světa. Svěřenci trenéra Jiřího Kmínka se dařilo i individuálně. Na univerziádě v Neapoli postoupil do finále, kde obsadil osmé místo. Na mistrovství Evropy družstev v Bydhošti si zaběhl nový osobní rekord 49.36, kterým se zařadil na páté místo českých historických tabulek a díky tomuto výkonu se podíval i na mistrovství světa. Při své premiéře na tomto podniku se pak rozhodně neztratil, když dokázal postoupit do semifinále. Na trati 400 metrů překážek dokázal letos hned pětkrát stlačit svůj čas pod 50 vteřin. Mimo to byl nedílnou součástí všech reprezentačních čtvrtkařských štafetových výběrů. Nechyběl v sestavách na světovém štafetovém poháru, univerziádě, mistrovství Evropy družstev ani na mistrovství světa.

Vítězem kategorie junior roku se stal plzeňský diskař Michal Forejt. Ten odjížděl na letošní mistrovství Evropy juniorů do švédského Boras jako jeden z favoritů na cenný kov a papírové předpoklady na vrcholu sezóny také potvrdil, když si ve finále MEJ vylepšil osobní rekord na 62.17 a pověsil si na krk stříbrnou medaili. Radost byla dvojnásobná, jelikož ho na stupně vítězů doprovodil jeho bratr Jakub, jenž si vyházel bronz. Michal navíc zaostal svým stříbrným hodem jen 51 centimetrů za českým juniorským rekordem Marka Bárty.

Teprve podruhé v historii ankety Atlet roku získala ocenění v kategorii trenér roku žena. Průkopnicí v tomto ohledu byla v roce 2012 Martina Blažková. Nyní na ni navázala Dana Jandová. Trenérka, která v minulosti vychovala nespočet úspěšných mládežnických reprezentantů včetně letošní vítězky Zuzany Hejnové, se kterou před více než dvěma lety opět začala spolupracovat. Právě pod vedením Dany Jandové si Zuzana Hejnová doběhla v letošním roce pro čtvrté místo v Diamantové lize a pátou příčku na mistrovství světa.







Praha  9. listopadu 2019


Anketa Atlet roku 2019

1. Hejnová (400 m př.) 1367 bodů, 2. Vadlejch (oštěp) 1200, 3. Staněk (koule) 1104, 4. Špotáková 833, 5. Ogrodníková (obě oštěp) 771, 6. Vondrová (400 m) 477, 7. Sasínek (1500 m) 239, 8. Drahotová (chůze) 203, 9. Šedivá (oštěp) 198, 10. Müller (400 m př.) 185.

Další pořadí:  11. Mäki (1500 m) 163, 12. štafeta 4x100 m muži 129, 13. Joglová (maraton) 115, 14. Vrzalová (1500 m) 108, 15. Švábíková (tyč) 104, 16. Havlíčková (běh do vrchu) 100, 17. Hrubá (výška) 92, 18. M. Forejt (disk) 86, 19. Veleba (100 m) 85, 20. Malíková (400 m) 59, 21. J. Forejt (disk) 46, 22. Krsek (400 m) 35, 23. štafeta 4x400 m junioři 12, 24. štafeta 4x400 m muži 10, 25. Friš 7, 26. Holuša (oba 1500 m) 6, 27. Tesař (400 m) 4, 28. štafeta 4x400 m mix a družstvo juniorek vrchařek oba 3, 30. Stewartová (5000 a 10.000 m), Tabačková (oštěp), Mezuliáníková (800 a 1500 m), Brunner a Churáňová (oba ultramaraton) všichni 2, 35. Juška (dálka) 1.

SportovníListy.cz rovněž napsaly:



Atlet roku 2019 zná elitní desítku. Jsou v ní tři oštěpařky a jeden oštěpař


Seminář ČFOKK – Okinawa Kobudo

16.4.2024 08:10:08

Okinawa Kobudo je velmi staré bojové umění z ostrova Okinawa, které vzniklo oddělením od Karate, a tak karate se stalo systémem boje beze zbraně a kobudo systémem boje se zbraněmi. Tyto zbraně v m...