Saunová sezona je oficiálně zpátky. S sebou přináší spoustu výhod – zaručených několik minut řízené relaxace bez mobilu, detoxikaci organismu (nejen) po firemních a vánočních večírcích a jako bonus prohřátí všech svalů a zlepšení imunity.

Vybrali jsme sauny, které vás budou bavit – ať už neotřelým místem, výhledem, nebo pětihvězdičkovou péčí.

Sauna v kontejneru

V posledních letech máte v kontejneru cokoli. Hotel, restauraci, tak proč ne i saunu, která navíc může být mobilní. Aktuálně se tahle zvenku kovová a zevnitř dřevěná stylovka nachází na hranici Čech a Moravy, v areálu kulturní památky starého sila v Jihlavě. Na dvě hodiny může být vaše za dva tisíce a vejde se vás do ní šest. Rozhodnout se navíc můžete spontánně, uvnitř je vše nachystané – i chlazené drinky.

Sauna v divadle

Ještě před pár dny to byla ta nejutajenější sauna v Praze a také ta s největším geniem loci. Nachází se na střeše jedné z budov Nové scény Národního divadla a ještě nedávno o ní věděli jen herci a baletky. Dostanete se do ní jen na pozvánku a členství mizí rychle. Celou story o ní si můžete přečíst tady:

Sauna v areálu biotopu

Kiju znamená japonsky štěstí. A v téhle sauně Kijukiju v areálu Biotopu Radotín ho budete mít dvojnásob. Relaxovat budete na lavicích z olšového dřeva a zahřívat vás bude 100 kilo lávových kamenů. K odpočinku pomůže i intimní osvětlení nebo knihovna, ve které najdete nejednu slavnou sbírku básní.

Sauna ve věži

Kde jinde je sauna víc potřeba než v epicentru lyžařského areálu Špindlerův Mlýn. Právě tam, v hotelu Savoy ze sítě Asten Hotels, ji najdete v té nejvyšší věži. Odpočinout si můžete v relaxační zóně nebo z malých oken v 360° pozorovat, jak kolem padají sněhové vločky.

Sauna na zámku

Život na zámku není špatný, zvlášť když jednu z komnat přestavíte na saunu. Tak to mají například na Chateau Herálec, kde vám kromě pětihvězdičkové relaxace nabízejí i absolutní klid v silencáriu – dlouhém podloubí pod zámeckou oranžerií, kde se originálním způsobem propojuje interiér s parkem. Spa pro dva zase můžete navštívit v Chateau Mcely, kde na zahradě stojí saunový domeček s přilehlou venkovní vířivkou.

Sauna na ostrově

O Dobčičkých rybníčcích, které se za léta staly prakticky fenoménem a must destinací všech víkendových cestovatelů, asi není nutné se rozepisovat. Pokud si ale zarezervujete chatičku Madlenka nebo Amálka, čeká vás na břehu vor, na kterém se dopravíte na malý ostrov uprostřed rybníka, kde si můžete rozpálit stylovou saunu.

Sauna s výhledem na Pražský hrad

Lázně na lodi jsou dnes už klasika, která se nachází pod železničním mostem u Náplavky. Skočit se ochladit můžete přímo do Vltavy nebo do kádě na palubě. Stejný výhled z o něco kratší vzdálenosti nabízí i sauna v Kayak Beach Baru, kde v prostěradle můžete sledovat panorama i protější břeh. Doporučujeme udělat si rezervaci.

A jakou saunu máte oblíbenou vy? Napište nám na life@forbes.cz.