Hlavní obsah

Vězni na Borech měli kšeftovat s drogami

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Dva a půl tisíce korun za gram pervitinu a sedm set za stejné množství marihuany. Takový ceník měla trojice odsouzených v plzeňské borské věznici, kteří za kšeftování s drogami stanuli v pátek před plzeňským okresním soudem.

Obžalovaní, kteří měli prodávat drogy ve vězeníVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Roman Rakaš (49), Milan Torák (32) a Martin Válek (42) měli podle obžaloby zajistit dopravu drog do věznice, kde je poté rozprodávali.

Případ z roku 2017 odhalila vězeňská služba a ve spolupráci s policií celou síť rozprášila. Ze spisu vyplývá, že obžalovaní získávali opiáty jednak z balíků od rodinných příslušníků, anebo při jejich návštěvách ve věznici.

Za nedovolené držení omamných látek a maření výkonu úředního rozhodnutí trojici ostřílených recidivistů hrozí až deset let vězení.

Inspekce viní bachaře, že si přivydělával po barech kokainem

Krimi

Všichni tři obvinění před soudem vinu popřeli. Podle nich jde o pomstu spoluvězňů. „Vymysleli si to. Chtěli tím docílit přeřazení do jiné věznice a nám tím uškodit. Sami v životě nic neměli, jsou to prolhaní závistivci,“ prohlásil Torák.

To, že si ve věznici přivydělávali různými kšeftíky, obžalovaní přiznávají. Podle jejich tvrzení jde ale hlavně o tabák.

„Koupit si ho v kantýně se nevyplatí, protože věznice vám strhne polovinu peněz. Takže je výhodné si ho kupovat mezi sebou. Využívám toho, že jsem nekuřák, a nechávám si posílat tabák v balíku zvenčí. Každý odsouzený má nárok na jeden o váze pět kilogramů za půl roku. Já ještě skupuji nároky na balík od spoluvězňů, kteří nikoho venku nemají,“ řekl Martin Válek, který si v minulosti odpykával trest i za vraždu.

Závislý svědek

Podle zjištění Práva se státní zástupce opírá především o výpověď odsouzeného, který měl za drogy utratit téměř padesát tisíc korun.

„V jedenácti případech obdržel celkem 27 gramů pervitinu, šest gramů marihuany a šedesát tablet tramalu. Objednané drogy dostal prostřednictvím kurýra anebo tzv. koňováním, tedy lanovkou vytvořenou mezi odsouzenými umístěnými na jiných celách,“ stojí v obžalobě.

Schovat drogy pod předkožku nebyl dobrý nápad

Koktejl

Svědek vypověděl, že je drogově závislý. „Věděli o mně, že mám dostatek finančních prostředků, takže nabídky se jen hrnuly. Peníze jsem jim posílal jednak na účty, nebo složenkou. Tokár mi řekl, že drogy dostává od matky nebo tety při návštěvě a pak je schová pod předkožku u penisu a pronese na celu,“ řekl svědek.

Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám