Cestovní pojištění? Vybírejte obezřetně

Létu a skoro i podzimu sice již nenávratně odzvonilo, ale čas radovánek rozhodně nekončí. Mnoho Čechů totiž vyhledává last minute dovolené právě na podzim, kdy je ubytování v zahraničí mnohem levnější. Navíc se tímto způsobem vyhnou i přeplněným plážím, na nichž se soukromím a komfortem nelze počítat. Před každou cestou za hranice naší republiky byste se měli kromě výběru vhodného oblečení zaměřit také na ochranu pramenící z cestovního pojištění. Podle čeho ovšem vybírat?

Určitě se nerozhodujte pouze na základě ceny

Nejčastějším měřítkem běžných lidí při výběru cestovního pojištění bývá zejména cena (bohužel). Obecně platí, že čím levnější produkt, tím větší počet zákazníků se pro něj rozhodne. Vidina ušetření peněz sice může být na první pohled velice lákavá, nicméně rozumné to opravdu není. Levné cestovní pojištění totiž kryje pouze minimum možných rizik, kterým jste při cestě za hranice vystaveni. Zaměřte se tedy spíše na ostatní měřítka, která kvalitu pojištění přímo ovlivňují.

Důležité jsou hlavně limity pojistného plnění

Není žádným tajemstvím, že náklady na lékařskou péči jsou v západní části světa mnohem vyšší. Proto je potřeba zvolit cestovní pojištění s takovým limitem, který veškeré zdravotní výlohy dokáže pokrýt. Čím vyšší limit, tím klidnější může být váš pobyt v cizině. Základní limit většinou bývá poměrně vysoký, není ale na škodu se zabývat také jednotlivými položkami v nastaveném limitu, na nichž si ověříte správnost vašeho případného rozhodnutí.

Můžete ušetřit, když vyloučíte nepravděpodobná rizika

Cestovní pojištění se skládá z opravdu bohatého výčtu možných rizik, které vaši bezpečnost v zahraničí ovlivňují. Nicméně ne všechny jsou ve vašem konkrétním příkladě reálné. Pokud například jedete k moři, asi nebudete cítit potřebu věnovat se vysokohorské turistice. Jestli naopak vyrážíte na lyže, pak vám pojištění pro potápění bude úplně k ničemu. Cestováním vlastním vozidlem vás zase v podstatě zbavujete rizika ze ztráty zavazadel.

Máte pouze pojištění k platební kartě? Nebude vám stačit

Mnoho lidí cestuje do zahraničí s tím, že si vystačí s pojistkou uzavřenou k platební kartě. To ovšem zdaleka není pravda. Takové pojištění totiž není zhotoveno pouze pro jednu konkrétní osobu, ale tak, aby částečně vyhovovalo všem. Navíc ve většině situací pohoříte na nízkých limitech, které případné výdaje v zahraničí nemají šanci pokrýt.

David Břach

Rád se s Vámi podělím o své poznatky ze světa financí.