MDŽ a karafiáty: Květiny, jejichž pověst zničil socialismus, k nám dovezl jeden chytrý voják

MDŽ a karafiáty: Květiny, jejichž pověst zničil socialismus, k nám dovezl jeden chytrý voják
Zdroj: Unsplash.com
Karafiáty patří k milovaným i nenáviděným květinám zároveň. Jejich pověst totiž zničil socialismus: Rozdávaly se soudružkám za splnění plánu, během MDŽ se kupovaly po tuctech.Je ale trochu nefér, protože karafiáty nikdo nepřehlédne a ty české voní po hřebíčku.Jak se u nás vůbec vzaly? Josef Volšanský, voják a rodák z Klatov, při boji proti Napoleonovi u Lipska v roce 1813 sebral trochu semínek francouzských drobnokvětých karafiátů, doma je zasadil a ty se ujaly.Drobná cizokrajná květina nadchla i ostatní obyvatele, kteří se na ni chodili k Volšanskému dívat. Někteří si dokonce vyprosili semínka a začali si pěstovat své vlastní karafiáty.+ 1 fotka+ 2 fotky

Karafiáty - nikdo je nepřehlédne, ty české voní po hřebíčku a někteří lidé je zrovna nemilují. Mají je totiž spojené se socialismem - rozdávaly se soudružkám za splnění plánu, během MDŽ se kupovaly po tuctech. Averze k nim je přitom trochu nefér, pěstují se u nás totiž už dvě staletí.

Petra Járková
Petra Járková 11. 11. 2019 07:00

Historie karafiátů

Víte, kde se v našich zemích karafiáty vůbec vzaly? Voják a rodák z Klatov, rytmistr (vojenská hodnost za Rakouska-Uherska, pozn. red.) Josef Volšanský, při boji proti Napoleonovi u Lipska v roce 1813 sebral trochu semínek francouzských drobnokvětých karafiátů, doma je zasadil a ty se ujaly. Drobná cizokrajná květina nadchla i ostatní obyvatele, kteří se na ni chodili k Volšanskému dívat. Někteří si dokonce vyprosili semínka a začali si pěstovat své vlastní karafiáty.

Vojáci a dámy

Roku 1822 se do Klatov přistěhoval pomolog Michal Bullmann a začal ve svém hostinci prodávat karafiáty vojákům pro jejich dámy. Květiny šly na odbyt a jejich prodej se mu začal co nevidět vyplácet.

Bullmann se rozhodl ve svém podnikání posílit a spojil se s měšťanem Janem Pirnerem. Dostavil se velký úspěch a Bullmann začal roku 1830 vyvážet karafiáty do Německa, Itálie, Švédska i Anglie. Už tehdy se mohl pochlubit šesti sty různými odrůdami karafiátů.

Křížení karafiátů

Dalším důležitým rokem v jeho podnikání byl rok 1886, kdy mu je začal profesor Josef Čechura křížit s jinými druhy. Pokusy se zdařily a na světě byly zajímavé karafiáty s roztodivnými vzory.

Pyšní klatovští zahrádkáři pak začali pořádat výstavy karafiátů po celé České republice. Úspěch slavili i v zahraničí, ve Vídni obsadili se svými bizardy a flamenty první příčky a posbírali většinu cen.

I dnes se v Klatovech o pěstování rozličných karafiátů zajímají a jejich cílem je udržet tradici. Není se čemu divit, vždyť právě ten klatovský karafiát nemá ve světě obdoby.

Socialistická pověst

Tušíte, proč byly symbolem socialismu právě karafiáty? Proč to byla právě tato květina, která se pak objevovala na stolech při domovních schůzích, při plánování pětiletek, o hromadném rozdávání při MDŽ nemluvě? Kromě úspěšné tradice pěstování karafiátů, které k nám přivezl právě rytmistr Volšanský, šlo i o jistou symboliku. Rudá barva karafiátů totiž symbolizovala prolitou krev dělníků.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články