Veteránů z druhé světové války ubývá, v Moravskoslezském kraji jich zbývá 39

  7:46
Tradičního uctění památky válečných veteránů, které se koná 11. listopadu v 11 hodin, se už několik let účastní více lidí, kteří o válce jen četli, než kteří ji skutečně zažili. Přímých pamětníků bojů druhé světové války je stále méně.

Válečný veterán Jan Ihnatík obdržel Cenu města Havířova za rok 2017. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

„V Moravskoslezském kraji v současné době žije 39 veteránů druhé světové války a 600 novodobých veteránů,“ řekl Jaroslav Hrabec, donedávna ředitel Krajského vojenského velitelství Ostrava.

„Nejstarší pamětnicí je paní Božena Pajdarová, která letos oslavila sto let, sedmadevadesát let je druhému nejstaršímu účastníkovi války plukovníku Janu Ihnatíkovi (podrobněji o jeho osudech zde),“ přiblížil.

Z devětatřiceti druhoválečných veteránů je patnáct odbojářů, kteří nesloužili přímo v armádě. Ale také o ně se stát prostřednictvím krajského vojenského velitelství stará.

„Pro druhoválečné veterány zajišťuje péči ministerstvo obrany ve spolupráci s Československou obcí legionářskou cestou jejich terénních pracovníků. Jde jak o kontakt s válečnými veterány k jejich podpoře a řešení jejich potřeb, tak i například o bezúplatné poskytování léků, zajišťování pečovatelské služby a podobně,“ vysvětlil Hrabec.

Právě 11. listopad, který je vyhlášený jako Den válečných veteránů na připomínku ukončení bojů první světové války, se nicméně netýká jen pamětníků druhé světové války. Připomínají si jej například rovněž účastníci misí, kterých se československá a později česká armáda účastnila.

V Ostravě se chystá nový památník

„Stejně jako o druhoválečné pečujeme i o novodobé válečné veterány, účastníky zahraničních operací,“ řekl Hrabec.

„Jde například o nabídku rekondičních pobytů ve vojenských léčebných a rekreačních zařízeních nebo v rámci projektu přednostní péče ve vojenských nemocnicích. V případě zájmu mají váleční veteráni podporu při výběru zaměstnání po ukončení služby v Armádě České republiky. Těchto benefitů je samozřejmě více,“ doplnil.

V Moravskoslezském kraji se oslavy Dne válečných veteránů konají na mnoha místech, hlavní krajská vzpomínka je pravidelně v Komenského sadech v centru Ostravy u Památníku Rudé armády.

Ve městě se ale připravuje i nový památník, který by měl být věnován právě místním válečným veteránům.

„Jsem rád, že právě Moravskoslezský kraj a konkrétně město Ostrava bude mít tento památník spojující minulost, přítomnost i budoucnost naší veteránské tradice. Stejně tak mě potěšil zájem tvůrců, kdy je v prvním kole přihlášeno 27 projektů. Věřím, že v příštím roce dojde na finální realizaci,“ dokončil Hrabec.

O průběhu architektonické soutěže budou v úterý jednat radní ostravského magistrátu.

Autor: