fb pixel Vraťte se k dětským traumatům s Ewanem McGregorem! Do kin jde Kingův Doktor Spánek, pokračování slavného Osvícení – G.cz
Vyhledávání

Vraťte se k dětským traumatům s Ewanem McGregorem! Do kin jde Kingův Doktor Spánek, pokračování slavného Osvícení

+ DALŠÍ 2 FOTKY + DALŠÍ 3 FOTKY

Adaptace knih Stephena Kinga jsou pro filmaře nevyčerpatelným pytel. Jeden z nejaktivnějších a zároveň nejpopulárnějších spisovatelů historie poskytuje scenáristům a režisérům stále nový a nový materiál. Někdy se to vydaří, někdy ne. Z první kategorie je rozhodně legendární Kubrickovo Osvícení a do českých kin teď jde snímek Doktor Spánek, který právě na něj dějově navazuje.

Kateřina Horáková
Kateřina Horáková 11.11.2019, 08:20

Zpátky do Overlooku

Knihy Stephena Kinga jsou populární a je jich hodně. Některé jsou lepší, některé horší... Totéž platí i o jejich filmových verzích. Sám spisovatel řadu adaptací svého díla nemá rád. Třeba Osvícení od kultovního režiséra Stanleyho Kubricka vyloženě nesnáší. Uvidíme, jak se postaví k nejnovějšímu přírůstku do tohoto už skoro svébytného filmového subžánru; režisér Mike Flanagan totiž natočil snímek Doktor Spánek, jehož literární předloha navazuje právě na události Osvícení.

Dostáváme se do doby 40 let po událostech v hotelu Overlook. Nyní dospělý Dan Torrance (Ewan McGregor) se usilovně snaží vyrovnat se svým hrůzným zážitkem z hotelu a najít klid v duši. Vše se ale změní ve chvíli, kdy se setká s Abrou, odvážnou mladou dívkou obdařenou mimořádnými mimosmyslovými schopnostmi označovanými jako "osvícení". Abra instinktivně vycítí, že Dan má stejné tajuplné nadání jako ona, a obrátí se na něj se zoufalou prosbou o pomoc. Nelítostná bytost Rose a její následovníci totiž čerpají energii z "osvícení" dalších nevinných dětí a pro dosažení své nesmrtelnosti jsou rozhodnuti udělat cokoliv. Tato nesourodá dvojice spojí své síly a pustí se s Rose do nemilosrdného boje na život a na smrt.

Režisér průměrný horor Mike Flanagn fanoušky žánru příjemně překvapil seriálem The Haunting, která i přes poněkud rozpačitý závěr sklidila pochvalné kritiky především za mistrně vypiplanou atmosféru. o je něco, co je v Kingově díle zásadní. Zároveň už Kinga adaptoval, a to se slušným thrillerem Gerald's Game. Proto jsou očekávání ohledně Doktora Spánka vysoká.

Bohužel, první ohlasy zatím mluví jasně; ačkoliv právě ta atmosféra je výborná, Flanagan bůhví proč upozadil sám sebe, svůj talent a rukopis. Celý oficiální název českého distributora zní Doktor Spánek od Stephena Kinga, a ačkoliv jej nepochybně zvolil zcela prakticky proto, že kniha není tolik známá, podle některých kritiků je to velice přiléhavé, jelikož z tvůrčího ducha režiséra vidíme na plátně jen velmi málo. Celková hodnocení, a to i na zahraničních webech, se drží mezi 75 a 80 %, což není zas tak málo. Nechme se tedy překvapit, kde je pravda. V kinech bude film k vidění od 14. listopadu.

A tady čtěte recenzi na snímek Le Mans '66, o jehož obřích kvalitách naopak není třeba pochybovat vůbec.

Podobné články

Doporučujeme

Další články