Jestli patříte mezi zarputilé odpůrce běhu, máme pro vás špatnou zprávu. Nová studie publikovaná odborným žurnálem British Journal of Sports Medicine naznačuje, že jakákoli dávka běhání výrazně snižuje pravděpodobnost předčasného úmrtí. 

Vědci to zjistili z rozsáhlé metaanalýzy 14 relevantních studií s celkovým počtem 232 149 účastníků. Ti byli sledováni v rozmezí 5,5 až 35 let. V průběhu času z nich téměř 26 tisíc zemřelo.

Data hovoří jasně. Badatelé přišli na to, že lidé, kteří běhali – a je jedno, zda této aktivitě běžně věnovali hodinu denně, nebo 50 minut týdně –, měli o 27 procent nižší pravděpodobnost předčasného úmrtí než ti, kteří se běhu normálně vyhýbali.

Zajímavé je i to, že pravidelné běhání snižovalo pravděpodobnost předčasné smrti z důvodu kardiovaskulárních onemocnění o 30 procent, u smrti v důsledku rakoviny to bylo 23 procent. 

A to nejlepší? I malé dávky běhu, například běh jednou týdně trvající pod 50 minut s rychlostí pod osm kilometrů za hodinu, byly spojeny se zdravotními, život prodlužujícími benefity. 

Jak už bývá zvykem, autoři studie upozorňují na to, že korelace neznamená kauzalitu. Vědci jinými slovy nemohou s jistotou říct, že by byl běh jasnou (a jedinou) příčinou dlouhého a zdravého života.  

Co ale výzkumníci vědí jasně, je skutečnost, že běh je snadno dostupnou aktivitou, která je úzce spojena s delším dožitím. „Pokud by lidé začali více běhat, a je jedno jak moc, pravděpodobně by to vedlo ke zlepšení populačního zdraví a dlouhověkosti,“ uzavírá jeden z autorů studie. 

Tak na co ještě čekáte? Šup pro tenisky, teplou mikinu a vyrazte ven. Nemusíte nutně běhat hodiny týdně, úplně stačí, když se provětráte alespoň jednou za týden. Run, run, run!