Práce autorů od Andyho Warhola po Cindy Shermanovou – také Roye Lichtensteina či Roberta Rauschenberga – jsou ze sbírek vídeňské Albertiny. „Pop-art znamená jeden z nejvýznamnějších zlomů v americkém umění a výrazně se distancuje od abstraktních děl, která scéně vládla předtím. Zcela novým způsobem se tvůrci šedesátých let chopili tématu všedního dne a zpracovávali traumata a katastrofy americké společnosti,“ uvádí Zámecké muzeum. Otevřeno bude út-ne 10-18, čt 10-21 hodin. V pondělí je muzeum pro prohlídky zavřeno. Vstupné je 6,50 eura. Výstava potvrá do 29. března. Na ilustraci je Warholův Mao.

Příliš jídla pro stoly chudých?

„Pro bavorské ,stoly chudých´ jsou potravinové velkodary stále větší výzvou,“ napsala PNP.

„Musíme jich stále víc odmítat,“ říká v listě Manfred Schneider, pověřenec pro logistiku organizace poskytující tuto humanitární službu označovanou jako Tafeln, „stoly“, tedy nabídku hodně zlevněných potravin potřebným. Týká se to hlavně hluboce zmrazených potravin, k jejichž uložení často distribuční střediska nemají dost skladů.

Tafeln otevřely v minulých letech pět přerozdělovacích center v Bavorsku, odkud si menší centra odvážejí zboží. Často pro ně musejí jezdit i přes sto kilometrů. Provoz jednoho chladírenského transportéru se životností pět až šest let stojí zhruba 50 000 eur, říká v deníku předseda této organizace v Bavorsku Peter Zilles. Také chladírny a mrazáky zvyšují pořizovací a provozní náklady. „Logistika stojí půl jmění,“ tvrdí.

PNP dodává, že podle údajů svazu této pomoci dostalo 169 „tafeln“ v Bavorsku s asi 7000 pomocníky, většinou dobrovolníky, loni 3200 palet potravin, z toho 500 s hluboce zmrazeným zbožím. Celkově služby využívá asi 200 000 lidí v zemi. Přibývá mezi nimi seniorů.

Trojí narozeniny

Narodili se jednotně…Zdroj: Deník/repro

Jedenáctý listopad – den čtyř jedniček – je u sousedů zahájením „pátého ročního období“, masopustu (a to přesně v 11.11 hodiny). V rodině Huberových v Reithu, části obce Arnstorf (okres Rottal-Inn), slaví v tento výrazný den narozeniny, a hned troje, napsala PNP. Tatínek Sepp má letos padesátiny, dcerka Marielle jedenáctiny, syn Leopold sedmnáctiny. Jako by se domluvili, chce se říci…

Všeobecné řádění

Princové-regenti masopustu.Zdroj: Deník/repro

V Horních Rakousích zahájil v pondělí „fašink“ v Kronstorfu, obci se 3500 obyvateli, v jehož části Thaling působí nejčilejší masopustní obec země. Zdejší „zvykoslavný“ spolek má 237 členů, připravených ujmout se masopustní vlády nad zemí. Oficiálně se jí ujali „budíčkem“ v tradiční čas, v 11.11 hodiny před sídlem zemské vlády. „Před převahou masopustníků rezignoval i zemský hejtman Thomas Stelzer a předal klíč k vládě nad zemí regentům-princům Martinovi II. a Julii II. Starosta Kronstorfu Christian Kolarik má ještě pár dnů hájení – až 17. listopadu v 10 hodin bude kapitulovat taky a vydat i svou radnici,“ píší OÖN. Masopustní zasedání proběhnou 24.-26. ledna v místní hale, po venkově budou putovat fašinkové průvody. Vyvrcholením má být společná „přehlídka“ s karnevalovým klubem „z druhého břehu“, z Ernshofenu, 23. února na mostu přes Enns. Organizátoři k ní očekávají na 40 skupin s alegorickými vozy. Účastníci se pak mají přesunout do Kronstorfu.

Dům a bydlení

Jubilejní 25. výstava Dům a bydlení bude od pátku 15. listopadu do neděle v Design Centru v Linci. Veletrh bytové kultury a módy k tématům prostoru a designu, sanování a bydlení se zvláštními výstavami například o „smart-domu“ či k bytovým doplňkům přilákal na 150 vystavovatelů s 500 značkami. V pátek je otevřeno 12-20, v sobotu 10-18, v neděli 10-17 hodin.

Šperky a minerálie

V kulturním centru Tabačka v Linci bude zase v sobotu od 10 do 18 a v neděli od 10 do 17 hodin výstava šperků a minerálií. Obeslala ji řada zahraničních vystavovatelů, kteří přivezou nespočet drahých kamenů, přívěšků, sladkovodních perel, sběratelských minerálií, ale také fosílie a meteority

Dlouhá noc scén

Představí se v dlouhé noci scén.Zdroj: Deník/repro

se odehraje ze 16. na 17. listopad v Linci. 21 jevišť a koncertních podií kuturních institucí představí velký výběr aktuálních produkcí. Centrem bude Zemské divadlo, ale program se bude odehrávat i na řadě jiných míst. Podrobný přehled je na www.langenachtderbuehnen.at. Zaznamenává například i vystoupení českých tanečníků s titulem Broken Lives, sólových performancí upomínajících na tři mladé lidi, kteří v srpnu 1969 v Brně za stále nejasných okolností padli za oběť komunistickému režimu, jak anotuje program. Ve foyer muzea umění Lentos vystoupí v 18.30 Michal Nagy, ve 20 Kristýna Křemenáková (na snímku) a ve 20 Lukáš Lepold. V Brucknerhausu bude zase od 19.30 uvedeno Verdiho Rekviem, atd. Vstupenka za 12 eur je permanentkou k návštěvě všech pořadů noci.