V Roudnici odhalil pamětní desku malíři Otakaru Nejedlému. Je na jeho rodném domě
Zdroj: www.roudnicenl.cz
Zajímavosti

Roudnice nad Labem - Roudnice si připomněla život a dílo prof. Otakara Nejedlého. Spolek NEZAPOMÍNEJME! tomuto významnému malíři slavnostně odhalil pamětní desku na jeho rodném domě „U Petráčků“.

Prof. Otakar Nejedlý (1883-1957) bezpochyby patří mezi nejvýznamnější osobnosti českého umění. Právě proto si spolek NEZAPOMÍNEJME! vybral právě tohoto malíře a pedagoga k vyhotovení další z pamětních desek. Dnes, v pátek 8. listopadu, došlo k jejímu slavnostnímu odhalení. U jeho rodného domu „U Petráčků“, vedle kaple sv. Josefa, se sešly desítky lidí, aby vzpomněli na jeho život a dílo. Autorkou desky je sochařka Paulina Skavová, žákyně Karla Nepraše a Milana Knížáka, mmj. i autorka desky Josefa Mašína na roudnickém Husově náměstí.

„Je mi velkým potěšením, že jsme mohli převzít záštitu nad touto akcí, společně se spolkem NEZAPOMÍNEJME! odhalit pamětní desku Otakaru Nejedlému a připomenout si tak významného umělce, jehož dílo můžeme obdivovat i v místní galerii. Roudnice nad Labem je městem s bohatou historií a celou řadou osobností, které si bezesporu zaslouží pozornost. Úsilí všech, kteří se je touto cestou snaží přiblížit širší veřejnosti, si proto velmi vážím,“ řekl místostarosta Vlastimil Čtverák, který desku slavnostně odhalil společně s Johnem Okeke, praprasynovcem O. Nejedlého.

O osobnosti a díle malíře pak pohovořil výtvarník, historik umění, autor výstav a monografie O. Nejedlého a signatář Charty 77 pan Olaf Hanela. Svůj pozdrav zaslala i žákyně prof. Nejedlého Natálie Hlubučková-Soukupová.

Organizátorům akce se podařilo získat práva na promítání unikátního filmu barevný svět Otakara Nejedlého, který vznikl v roce 1953 při příležitosti umělcových sedmdesátin. Proto po závěrečné skladbě Žesťového tria ZUŠ, které celou akci hudebně doprovázelo, se účastníci odebrali do knihovny, kde program pokračoval půlhodinovou projekcí. Galerie moderního umění přítomné také pozvala na prohlídku výstavy kubistických děl ze sbírek Západočeské galerie v Plzni a stálé expozice právě s díly O. Nejedlého.

Více o aktivitách spolku se dozvíte na stránkách www.nezapominejme.cz.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru