InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ron Hutchinson: Moje tango – divadelní drama

    sobota 20.4 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Vernisáž výstavy obrazů Jakuba Sajlera

    sobota 20.4 14:00 - Městský úřad – Sloupová síň, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Den válečných veteránů v Táboře s vlčími máky

 Autor: Vít Řezáč

    Autor: Vít Řezáč

TÁBOR - Vlčí máky pokrývaly během první světové války na západní frontě ve Flandrech místa padlých. V parku od Kotnovem u památníku obětí první světové války zdobily dnes zase klopy všech, kdo přišli uctít památku válečných veteránů. Den válečných veteránů, který si připomínáme právě 11. listopadu, nicméně nepřipomíná jen hrdiny z této války, ale i dalších pozdějších a novodobých konfliktů.

 

„V české historii najdeme mnoho příkladů zápasů za svobodu, pravdu a spravedlnost. Čerpáme z odkazu předchozích vojenských generací a tento rozvíjíme v zahraničních operacích po boku našich koaličních partnerů," uvedl velitel táborské posádky Pavel Huták. Zároveň připomenul, že být veteránem, je dnes ctí a závazkem. I dnes vojáci nasazují své životy v zahraničních operacích a někdy za to zaplatí cenu nejvyšší. Tak jako loni 5. srpna v Afghanistánu tři vojáci z táborské posádky.
Jeho projev pozorně vyslechli pozvaní hosté. Byli mezi nimi senátor Jaroslav Větrovský, starosta města Štěpán Pavlík, všichni tři místostarostové, ředitel muzea Jakub Smrčka, krajský zastupitel Pavel Eybert a další. Nechyběli zástupci vojenských veteránských organizací, zástupci církví a táborští školáci.

V současné době žije v Česku víc než 14 000 válečných veteránů, naprostou většinu z nich tvoří účastníci novodobých zahraničních vojenských misí z Afghánistánu či Balkánu, ale i dalších zemí. Válečných veteránů z bojů druhé světové války, kterých bylo ještě loni na 500, každoročně ubývá. Po celém světě ve známých hrobech leží 645 tisíc českých vojáků.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace