Hlavní obsah

Pražskou ODS dál povede Tomáš Portlík

Foto: Twitter.com/ODS_Praha

Tomáš Portlík.

Reklama

aktualizováno •

Post předsedy pražské ODS dnes obhájil místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík. Na regionálním sněmu pro něj hlasovalo všech 68 přítomných delegátů.

Článek

Portlík byl jediným kandidátem a nominovalo jej 12 z 15 oblastních sdružení. Poprvé se stal předsedou pražských občanských demokratů v listopadu 2017, kdy ve funkci nahradil bývalého místostarostu Prahy 10 Filipa Humplíka. Delegáti dnes rovněž zvolili prvního místopředsedu a trojici místopředsedů.

„Vám slibuji dva roky zábavy a oponentům dva roky úzkosti,“ řekl Portlík po volbě.

Ke zvolení mu pogratuloval předseda ODS Petr Fiala. Připomněl, že Portlík říkal, že pražská ODS je jednotná a konsolidovaná. „Ale že takto, to jsem netušil,“ řekl k volebnímu výsledku Fiala.

V nominačním projevu mluvil Portlík o osmi letech pražské ODS v opozici. Označil je za roky pokory. „Myslím, že je načase, abychom o sobě dali vědět,“ řekl. To, že se ODS nedostala loni po volbách do vedení města a je v opozici, přestože vyhrála volby, se podle něj v politice stává.

Kritizoval současné vedení města, které tvoří koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu. Podle Portlíka není jasné, kdy bude hotov nový metropolitní plán, klesá počet vydaných stavebních povolení a město neinvestuje. Problémy jsou podle něj i v dopravě. Spolustraníky vyzval k tomu, aby strana získala v příštím roce ve volbách do Senátu co nejvíce mandátů.

Prvním místopředsedou se dnes stal místostarosta Prahy 14 Jiří Zajac, který obhajoval svůj post. Místopředsedy byli zvoleni místostarostové Prahy 6 Jakub Stárek a Prahy 12 Vojtěch Kos a radní Prahy 4 Jaroslav Míth. Dosavadní místopředsedkyně a pražská zastupitelka Jaroslava Janderová z volby kvůli pracovnímu vytížení odstoupila a nekandidovala.

Pražská ODS dnes nominovala jako svého kandidáta na předsedu strany dosavadního šéfa Petra Fialu, pro něhož hlasovalo 67 delegátů. Na první místopředsedkyni pak sněm navrhl místostarostku Prahy 2 Alexandru Udženiju, která bude funkci rovněž obhajovat. Podpořili ji všichni přítomní delegáti. Celorepublikové vedení bude ODS volit v lednu.

Reklama

Doporučované