Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

V50 §9 Paragrafy nejsou vázané zásluhami, říká Josef Vozobule


Document Actions
V50 §9 Paragrafy nejsou vázané zásluhami, říká Josef Vozobule
Asi zklameme staromilce tvrdící, že před každým vyšším paragrafem musí předcházet paragraf nižší. Pro profesní řadu pro paragraf 9 je startovací metou paragraf 6. Z uvedené reportáže nepřímo vyplývá, že i pro revizního technika je nutný paragraf 6, ale proto, aby mohl mít příslušnou praxi na elektrickém zařízení. Proto je naprosto bezpředmětné a zbytečné uvádět držiteli paragrafu 9 i paragrafy nižší. Stačí proto jediný argument. TIČR neuděli paragraf 9 bez předchozí kontroly držení paragrafu 6. To provede jednou, než paragraf 9 udělí. Pak už je to zbytečné uvádět.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 12.11.2019
reklama


Otázku posloupnosti paragrafů vůči kvalifikaci revizního technika jsme otevřeli i na TIČRu.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
U nás, když jde ke zkoušce, musí mít minimálně šestku. Když nemá alespoň 6, nemůže u nás jít ke zkoušce na paragraf 9.
Jak prokáže praxi na elektrickém zařízení, když nemá aspoň 6?

I přesto, že někdo sbírá § vyhlášky jako filatelista, hovoří se, že je lze přeskakovan! To opravdu může?
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
To může přeskakovat. Dnes to zavedla i armáda. Jsem na pozici velitele čety, poručík, ale protože mám vyníkající velitelské schopnosti, přešoupnou na velitele divize, tak budu podplukovník. Bez absolvování toho mezi. Když to nezvládnu, dají mě zpátky  a budu jen poručík. To stejné tady, když dělám sám, tak budu mít celý život 6. Když si udělám OSVČ, tak aniž bych absolvoval sedmičku budu mít rovnou osmičku dodavatelskou činnost. Protože paragrafy nejsou vázané zásluhami.

Na otázku, zda jsou proti minulosti zkoušky na §9 těžší nebo lehčí, odpověděl Josef Vozobule jako pamětník a autor stávajících otázek asi nejlépe.
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Nevím, jestli to bylo složitější tehdy, do zkoušek kecalo méně lidí. Já když jsem dělal první zkoušky, dělal jsem je na inspektorátu bezpečnosti práce, test se 100 otázkami jsme normálně dělali. Když někomu dáme 15 otázek, tak se může sloupnout. Když mu ještě řeknu, že může mít 3 chyby … já jsem jich mohl mít 5 ze 100. Dnes úroveň malinko klesla nebo jsme byli donucení k mírnějšímu postupu při zkouškách než bylo dřív. Je to diskutabilní, jestli je to dnes lehčí a dříve těžší, nebo je to obráceně.

§9 opravňuje revidovat nikoliv projektovat. Je to nějak postižitelné?
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Tam je to pořád dokola, že na projektování není předepsané žádné vzdělání, žádná praxe, nic. Do dneška to nikdo nechce.

Je tedy na místě volat pro návrh raději revizního technika než projektanta?
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
On to má ověřit, ale radit může, kdo to umí. Dnes radí všichni, co to neumí.

Jak je to s právním statutem §9? Může být vykonavatel revize právnická osoba? Jako že například
uzemnění změří akciová společnost, nebo to musí být jen fyzická osoba?
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Musí být vždy fyzická, protože vždy to dělá jeden člověk a ten bude držitelem osvědčení na jméno a datum narození atd. oprávnění je něco jiného, to může být firma, může mít projektnatů, revizáků 30.

Co by Josef Vozobule na §9 změnil?
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Na devítce asi nic, protože v paragrafu 9 nic není, jsou tam jen předepsané praxe, které jsou nejspíš nesmyslné, ale je to otázka. Jestli někdo řekne, že bude revizákem za rok … to si nejsem jistý.

Jak je to s nezávislostí revizního technika vůči dodavateli elektroinstalace?
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Tohle jsou věčné otázky i v rámci Evropy. Některé evropské státy říkají, že firma, která to namontuje v plném rozsahu zodpovídá a musí si to i sama revizovat. Některé státy zase říkají, že by měl přijít někdo nezávislý v rámci kontroly zvýšeného bezpečí. Vše má své úskalí. Pokud budeme firmu považovat za systém, který je v České republice, tak každá firma bude tlačit svého revizáka, aby to schválil i když je to špatně. Ale třeba v Německu platí spíše systém prestiže. Když firma řekne ano, ale vy, když nám to schválíte a neodpovídá to a někdo na to přijde, tak my jsme odepsaní.

A takto k revizím a přistupují i mnou zmiňovaní američtí dodavatelé elektroinstalací. Na zakázky si najímají třeba i několik revizních techniků. To proto, aby měli svou, osobní jistotu, že než podepíší kvalitu své značky, je vše v pořádku!

Ale je však nutno ještě dodat toto....
Josef Vozobule, Technická inspekce ČR, Liberec
Revizní technik zodpovídá za bezpečnost, nikoli za zařízení. To neslučovat. Revizní technik ručí za to, že zařízení je bezpečné. Ne že je v pořádku, může mít 200 závad, ale nejsou takového charakteru, že by bylo zařízení nebezpečné. Za to už revizní technik nezodpovídá.

Pro správné pochopení funkce revizního technika je důležité znát obsah práce OTK. Oddělení technické kontroly má na starosti ověření funkce!
Skutečnost, že někdo vyžaduje návrh elektroinstalace a třeba následné odstraňování závad po revizním technikovi je tedy závislé na obchodní vůli samotného revizního technika.

Více podrobností o §9 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!


POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §9,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 19)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933