Poháry sbírala na mistrovství německých ovčáků Šárka Benčová a její Picolla Bohemia Atomica

Otevřené mistrovství mládeže a juniorů německých ovčáků se koná pravidelně každým rokem. Letos připadlo na první listopadový víkend a pořádal ho Český klub německých ovčáků ve spolupráci s Moravskoslezským kynologickým svazem (MSKS) na cvičišti Zbraslav u Brna, středisku MSKS. Účast byla v letošním ročníku mimořádná, protože se přihlásilo 34 dvojic a k mistrovství nakonec nastoupilo 30 dvojic psovod a pes (v loňském roce bylo jen 20 účastníků).

Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích podle obtížnosti a věku mládežníků a juniorů. Nejnižší soutěží byla kategorie IGP-V pro mládež do 15 let, která již obsahuje všechny tři části všestranné zkoušky, tedy stopu, poslušnosti i obranu. Středními kategoriemi pro mládež do 18 let jsou IGP 1 a ZVV 1. Kategorie IGP 3 je určena pro juniory do 21 let, ale i mládež, nicméně jedná se o nejvyšší možnou zkoušku, podle které se soutěží i na mistrovství světa dospělých. Mistrovství se zúčastnily i dvě závodnice ze Slovenska v kategorii ZVV 1. Hlavním rozhodčím byl  Miroslav Vávra, dalším rozhodčím byl Anton Strasser ze Slovenska.



Jak říkám...



„Kynologie je značně adrenalinový sport, hlavně pro psovody a rodiče, protože pes je schopen vymyslet neuvěřitelné situace, pro které bývá často diskvalifikován pro neovladatelnost. Tato nepozornost nebo krátkodobý výpadek spolupráce postihnul letos celkem 13 dvojic, což odpovídá průměru a v menší míře se podobná situace odehrává na všech soutěží včetně MS,“ okomentoval výsledkovou listinu ředitel mistrovství  Jiří Tichý.

Na mistrovství však byly k vidění i velmi kvalitní výkony. Především vítězové kategorií ZVV 1, IGP 1 a IGP 3 předváděli velmi pěkné a bodově vysoce hodnocené výkony. Jednoznačnou vítězkou kategorie IGP 1 se stala Šárka Benčová a Picolla Bohemia Atomica za celkový součet 283 bodů, kdy tento pár uspěl ve všech disciplínách a odnesl si tak prvenství ze stop (97 b.), poslušnosti (93 b.) i obrany (93 b.). Tento skvělý výsledek znamenal pro vítězku kategorie IGP 1 současně i titul absolutního vítěze Otevřeného mistrovství mládeže a juniorů ČKNO 2019.

V kategorii IGP V byla nejlepší dvojice Denisa Walterová s Niky Bohemia Abakan, které získaly celkem 257 bodů. Postaraly se také o nejlepší stopu (87 b.) a poslušnost (93 b.) Nejlepší obranu předvedla Karolína Gladišová a Ira Geodis (89 b.), těm patřilo celkové třetí místo v této kategorii.

Kategorii ZVV 1 ovládla Lucie Němcová a Victoria Favory Cross za celkový zisk 282 bodů a vyhrály také nejlepší stopu (96 b.). Nejlepší obranu předvedla druhá v této kategorii Jana Váňová a Coda Ma-La-No Opava (95 b.) a nejlepší poslušnost vybojovala Adéla Komorousová s Vali z Adaru (96 b.), kterým celkově patřila třetí příčka.

V nejtěžší zkoušce IGP 3 obstála nejlépe ve všech třech disciplínách Tereza Vajnerová s fenkou Limmet z údolí Úpy. Celkem nasbíraly 283 bodů – 100 bodů na stopách, 92 bodů za poslušnost a 91 bodů za obranu. Tereza Vajnerová podává již v 17 letech s fenkou Limmet z údolí Úpy výkony atakující horní příčky v dospělé kategorii, kde navíc v posledních letech patříme ke světové špičce.

Organizace celé akce se zdařila, ačkoliv počasí nebylo příliš příznivé. 

Kompletní výsledky naleznete zde.

Bližší informace k mistrovství jsou k dispozici na jeho webu zde.

Velká pokuta pro český hokej

21.4.2024 09:00:00

V rámci ochrany životního prostředí a dodržování pravidel udržitelnosti byla Asociaci extraligových klubů udělena pokuta ve výši 10 milionů korun. Toto rozhodnutí přišlo po anonymním podnětu a nás...