Šest studentů ze Scholy Humanitas bydlelo a pracovalo měsíc v Irsku. Jaké mají zážitky?
Čeští studenti žili v irských rodinách. I s dalšími zahraničními hosty. Foto: Schola Humanitas
Teplice

Litvínov – Měsíc života prožila šestice studentů Litvínovské Scholy Humanitas v jižním Irsku v okolí města Cork. Dostali se tam v rámci programu Erasmus+. Bylo to pravděpodobně zatím nejdelší období v jejich životě, kdy byli vzdáleni od svých rodin, přátel, školy. Vrátili se plni nových zážitků, zkušeností, zdokonalili se v angličtině.

Dostat se do programu Erasmus je pro české školy boj. Schola Humanitas uspěla. A jednoduché není vybrat ani vhodné studenty. Ze čtyř desítek přihlášených jich učitelé na základě svého hodnocení vybrali dvanáct. Druhá šestice poletí v dubnu na Maltu.

„Žáci díky Erasmu osobnostně rostou. To je to, co u nás podporujeme. Měsíc v cizině jim navíc pomůže i jazykově, musí komunikovat v rodinách, na pracovišti,“ přibližuje zástupce ředitele Ladislav Turbák.

A jaký onen měsíční pracovní pobyt byl? Studenti žili v irských rodinách, často s dalšími zahraničními studenty. Přes den pracovali. „Nečekala jsem, že se dostanu do Erasmu vzhledem k tomu, že jsem v maturitním ročníku. Bylo to fajn bydlet měsíc někde jinde a vyzkoušet si pracovat v evropsky vyhlášené zahradě,“ říká Tereza Benešová. V rodině bydlel i student z Indie, mohli tak srovnávat i život v tak daleké zemi. Své hostitele chválí. „Vařili nám, měli jsme spoustu irského jídla, ochutnali jsme i indické,“ dodává. A aby nezůstali pozadu, servírovali Češi naopak řízek s bramborovým salátem.

V kontaktu se svojí hostující rodinou zůstává Jakub Šic. I on bydlel společně s několika Indy. „Určitě to posílilo můj kulturní rozhled,“ svěřuje se.

1211irsko2

Studenti prováděli zahradnické práce. Foto: Schola Humanitas

A jakou práci konkrétně čeští studenti vykonávali? Matěj Novotný si vybral dopředu zahradnické práce v zoologické zahradě, stejně jako Jan Peška. „Každý den byl jiný, jen jsme nemohli pracovat se zvířaty, věnovali jsme se proto zahradničení. „Člověk si zkusil samostatnost, žít a bydlet sám a daleko,“ uvádí. Upozornil třeba na to, že na rozdíl od Česka v Irsku neexistuje systém studentských slev, a tak je vše finančně náročnější. Třeba cestování. Autobusy jsou tam pomalé, naopak skvělý je systém železnic. Studenti si udělali čas i na výlety. Byli v přírodě a v Dublinu, podívali se k moři. „Po kolena jsme se vykoupali. Voda byla přece jen studená,“ poznamenává Taťána Brough.

1211irsko1

Byl čas i na cestování. Foto: Schola Humanitas

Své osmnácté narozeniny oslavil za mořem Jan Ševčík. Byl ubytovaný u staršího páru, který mu přichystal překvapení v podobě dortu. „Společně jsme to oslavili,“ vzpomíná po nedávném návratu.

„Účast v Erasmu přináší studentům všeobecný rozhled. Razíme teorii, že škola by měla být nejenom o vyučování, ale také o tom, aby ji studenti prožili, aby měli spoustu zajímavých zážitků,“ říká ředitel školy Milan Šťovíček.

Erasmus+ je program EU na podporu vzdělávání, odborné přípravy, mládeže a sportu v Evropě. Disponuje rozpočtem ve výši 14,7 miliard eur, z něhož poskytuje více než 4 milionům Evropanů příležitost studovat, vzdělávat se a získávat zkušenosti v zahraničí.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru