InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Českých Budějovicích se vzpomínalo i na novodobé válečné veterány

ČESKÉ BUDĚJOVICE – V neděli 10. listopadu se u českobudějovického pomníku Obětem 1. světové války na Husově třídě konala připomínka Dne válečných veteránů. Po osmé ji zde pořádalo sdružení Svornost. Dopoledne bylo ve znamení vzpomínky na vojáky padlé ve válkách minulých, tak i novodobé veterány z konfliktů nedávných či probíhajících. Kromě tradiční básně Johna McCrae Na polích flanderských zazněla i československá hymna či Radeckého marš.

 

Předseda jihočeské regionální organizace sdružení Svornost Aleš Procházka ve svém projevu poznamenal: „Poselstvím Dne válečných veteránů není oslava krvavých bitev a hrůzných válek, ale je připomínkou lidí. Našich sousedů, přátel, spoluobčanů. Připomínáme si padlé, ale i žijící vojáky, veterány všech válek světa. Lidi, kteří války nezpůsobili, ale museli se jich účastnit."

Další řečník vyjádřil poděkování všem spolkům, které se tématem válečných veteránů zabývají. „Žádná státní instituce, žádné státní vyznamená, žádný zákon. Nic z toho se nemůže vyrovnat osvětové činnosti, kterou děláte. Nic z toho nemůže nahradit skutečné na význam našich hrdinů. Právě vy a další obdobné spolky, mohou svou činností vyvolat diskusi a skutečný zájem o téma válečných veteránů a o historii obecně," řekl Libor Vondráček a dodal: „Stále mezi námi žijí pamětníci válečných časů nebo ti, kteří se s nimi o válečných událostech bezprostředně bavili. Pokud se zasadíme o předávání jejich příběhů dalším generacím, složíme tím našim hrdinům zřejmě tu největší poklonu."

Celá vzpomínková akce byla zakončena minutou ticha pro novodobé válečné veterány, české vojáky, kteří ztratili svůj život na zahraničních misích, a slovy Viktora Dyka z textu Vracejícím se vojínům.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace