Regulátor zvažuje, co s regionálními DVB-T sítěmi po červnu 2020

12. listopad 2019

ČTÚ chce nadále zachovat pozemní regionální vysílání, ale zároveň musí brát ohled na nutnost uvolňování pásma 700 MHz. Stávající oprávnění pro využívání regionálních sítí končí začátkem příštího roku.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v současné době realizuje veřejnou konzultaci k využití regionálních DVB-T sítí po lednu 2020, už nyní ale nevylučuje, že některé tyto multiplexy budou moci pokračovat i po polovině příštího roku. Právě v tomto termínu má skončit vysílání celoplošných digitálních sítí DVB-T. „V polovině příštího roku realizujeme další diskusi, pokud bude možné některé kmitočty využít i po 30. červnu příštího roku,“ konstatoval ředitel úseku regulace ČTÚ Marek Ebert na konferenci Innovation Day 2019.

Čtěte také

Stávající kmitočty pro regionální DVB-T sítě lze využívat nejpozději do 5. ledna příštího roku. Využití po tomto termínu ČTÚ nyní veřejně konzultuje s operátory. Debata skončí 25. listopadu. „Snažíme se nastavit model, aby tyto sítě mohly pokračovat,“ konstatoval Ebert. ČTÚ rozdělil kmitočty do dvou kategorií – frekvence, které bude možné využívat beze změny i nadále, a kanály, u nichž bude nutné přeladění.

U kmitočtů, které bude možné využívat i nadále bez přeladění, bude muset žadatel (operátor) požádat regulátora o další využívání. U kanálů, které bude nutné přeladit, bude muset operátor požádat o udělení nového kanálu. Portál Digitální rádio už představil detaily o tomto připomínkovém řízení v uplynulých dnech. Marek Ebert ujistil, že cílem regulátora není regionální vysílání omezovat, ale zároveň je třeba respektovat uvolňování pásma 700 MHz, které souvisí s budoucím spouštění 5G sítí a rozšiřování mobilních služeb,

autor: lukpo
Spustit audio

Související