Při psaní se inspirovali vlastním životem

v_hlavni_roli_zivot
Oblíbili jste si díla, ve kterých se autoři inspirovali vlastními zážitky a zkušenostmi? Pak vás zaujmou i naše dnešní tipy. Zkuste nový román Daniely Hodrové, autobiografické dílo Davida Cornwella, působivý příběh kambodžské autorky Thavry Thon nebo knížku Dominika Bartoše.

Máte-li rádi náročnější díla Daniely Hodrové, budete jistě spokojení i s jejím nejnovějším románem Ta blízkost z edice Róza aneb román a próza nakladatelství Malvern. Přesvědčte se, že nic nekončí – ani život, ani příběhy.

Ta blízkost

Autorka: Daniela Hodrová

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 135×214 mm
ISBN: 978-80-7530-172-7
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Ta blízkost vydalo nakladatelství Malvern.

Ve svém novém románu Ta blízkost nás Daniela Hodrová nikoli poprvé přesvědčuje, že nic nekončí – život ani láska, ani psaní, ani příběh, který začala vyprávět před čtyřiceti lety Podobojím a který po Kuklách a Thétě pokračoval Komedií, Vyvoláváním a Točitými větami, knihou roku 2016. Název Ta blízkost ukazovacím zájmenem naznačuje konkrétnost tohoto pocitu ve vztahu ke světu a k osudům lidí, velkolepým nejen v čase trápení, ale i v každodenních zápasech. Neskrývaně autobiografický příběh, postupující v čase vpřed i vzad a střídavě podávaný v první a třetí osobě, do sebe organicky pojímá události ze životů blízkých i vzdálenějších lidí, ale také vypjaté scény ze životů historických postav – kněze, jeptišky, spisovatelů, filosofů, říšského protektora, herce a dalších. Všechny tyto příběhy (některé autorka vypráví už poněkolikáté, ale v jiných souvislostech a s novými detaily) jsou prožívány a líčeny v duchu „té blízkosti“ a v románu z nich vyvstává jediný Příběh, intimní a historický zároveň. Můžeme pozorovat, jak se výpověď román od románu stává osobnější a spolu s tím směřuje od „točitých vět“ k jednodušší struktuře a větší stylové prostotě.

 

Ukázka z knihy

Ale pak jsem je spatřila. A najednou jsem věděla, že jsem skončila, ale zároveň právě už zase začínám. Ubíraly se spolu tou jinou říší. Démoni nemocí, kteří obě po léta sužovali, jsou pryč. Vysoká Adriena kráčí vznosným krokem, dlouhý šál za ní povlává, o hlavu menší Bohunka sem tam klopýtne, ještě si nezvykla, že se obejde bez holí. Má na sobě bílé letní kalhoty a modré sáčko. Ve Veleslavíně jsme ho marně hledaly a podezíraly B. N., že je odnesla. Takto oblečená za ním chodila do nemocnice Na Bulovce po čtyři měsíce, aby ji snáze poznal. Kéž by se už brzo setkali a poznali se, což není jisté, protože tady jsou všichni, kteří zažili Velký obrat, změnění a mění se možná čím dál víc. Láska, láska však přetrvává, ať se setkají v jakékoli podobě. Kdyby tomu tak nebylo, ani ty dvě, které byly jako rodné sestry, Bohunka to tak cítila, by nyní nešly spolu, a ani já bych je nepoznala.

 

Daniela Hodrová

Daniela Hodrová je česká literární teoretička a spisovatelka. Studovala rusistiku, bohemistiku, romanistiku a srovnávací literaturu na Univerzitě Karlově. Doktorskou práci obhájila roku 1977. V letech 1972 až 1975 pracovala jako redaktorka v nakladatelství Odeon. Do české literatury vstoupila v 70. letech. V jejím díle, které je řazeno k postmoderně, je výrazná evokace tajuplné Prahy, fuksovská atmosféra, psychologické vykreslování postav, náznaky, metafory a alegorie. To vše činí její dílo kvalitním, není ale tím pádem tak snadno čitelné a uspokojí spíše náročného čtenáře. Napsala například romány Trýznivé město (1991–1992) nebo Perunův den (1994). Je dcerou filmového a divadelního herce Zdeňka Hodra, jejím manželem byl Karel Milota. Je autorkou knihy Točité věty.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

————————————————

Jestliže patříte k fanouškům Davida Cornwella, známého také pod pseudonymem John le Carré, určitě vás zaujmou jeho příběhy ze života sepsané v knize Holubí tunel. Možná se o svém oblíbeném autorovi špionážních románů dozvíte něco, co jste dosud ani netušili.

Holubí tunel

Příběhy ze života
Autor: John le Carré
Přeložil: Michael Žantovský

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 148×216 mm
ISBN: 978-80-257-2984-7
Doporučená cena: 358 Kč

Knihu Holubí tunel vydalo nakladatelství Argo.

Ani ne tak memoár jako spíše vzpomínání starého přítele, s kterým sedíte nad sklenkou sherry u krbu, a on vám vypráví příběhy ze svého předlouhého života. Pětaosmdesátiletý autor, vlastním jménem David Cornwell, tu v třiceti osmi kapitolách mluví o své práci pro MI6, o svém otci, který byl špatným tátou, velkým šarmérem a také často vězněným podvodníkem, o svých knihách a jednotlivých událostech, jež je ovlivnily, stejně jako o jednotlivcích, které potkal a jimiž se pak nechal inspirovat pro své literární hrdiny. Po dočtení knihy máme pocit, že jsme pochopili, jak se Cornwell – Le Carré stal jedním z nejuznávanějších a nejplodnějších autorů špionážních románů s naprosto pravděpodobnými zápletkami a motivacemi postav.

 

Ukázka z knihy

Sedím za svým psacím stolem v suterénu malé švýcarské horské chaty, kterou jsem si postavil z výtěžku Špiona, který přišel z chladu v horské vesnici devadesát minut vlakem od Bernu, města, kam jsem jako šestnáctiletý utekl z anglické soukromé školy a kde jsem se nechal zapsat na univerzitu. O víkendech naše velká studentská parta chlapců a děvčat, většinou místních, zaplavila Oberland, nocovala v horských chatách a vylyžovala se z podoby. Pokud mi bylo známo, byli jsme vzorem mravnosti: chlapci na jedné straně, děvčata na druhé, a jako by jedni o těch druhých nevěděli. Anebo pokud někteří věděli, nebyl jsem mezi nimi.
Chata leží nad vesnicí. Když se podívám přímo vzhůru, vidím oknem vrcholky Eigeru, Mönchu a Jungfrau, a ještě krásnějšího Silberhornu a Malého Silberhornu o kousek níž: dvě kouzelně zašpičatělé homole ledu, které v pravidelných intervalech hnědnou pod teplým jižním větrem zvaným föhn, jen aby se o pár dní později znovu objevily v celé své manželské slávě. (str. 11)

 

John le Carré

John le Carré, vlastním jménem David John Moore Cornwell, se narodil v roce 1931. V padesátých a šedesátých letech pracoval pro britskou výzvědnou službu, ale jeho kariéru ukončila známá aféra s Kimem Philbym. Poté se věnoval už jen psaní, jak řadě románů se svým nejznámějším hrdinou Georgem Smileym v hlavní nebo vedlejší roli, nebo knihám stojícím samostatně.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.

————————————————

Dcery Kambodže vyprávějí skutečný příběh mladé Thavry Thon, která se nebála zpochybnit sociální i kulturní normy ve své zemi. Seznamte se s její inspirativní cestou za splněním snů a rovnoprávností.

Dcery Kambodže

Autorka: Thavry Thon
Přeložila: Eliška Lanzová

Počet stran: 184
Vazba: brožovaná
Formát: 144×200 mm
ISBN: 978-80-7553-727-0
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Dcery Kambodže vydalo nakladatelství Triton.

Pravdivý příběh mladé kambodžské ženy, která na své cestě životem dokázala zpochybnit sociální a kulturní normy, které v její zemi panují dodnes. Díky odvaze a houževnatosti se stala ambasadorkou boje za ženskou rovnoprávnost. Její příběh může inspirovat dívky a ženy ze všech koutů světa. Thavry vyrůstala v jižní Kambodži na malém ostrově obtékaném řekou Bassac. Byla izolována od mnoha výdobytků moderního světa a obklopovaly ji tradiční rituály, názory a zvyky. Zatímco se Kambodža pomalu zotavovala z hrůz občanské války a diktatury Rudých Khmerů, život na venkově se začal vracet k původním hodnotám a odvěkým tradicím. Tato skutečnost znamenala, že se ženy vdávaly velmi mladé, vzápětí se stávaly matkami a pracovaly na rodinných farmách. To vše bez možnosti učinit vlastní rozhodnutí a zvolit si takový nebo jiný život svobodně a nezávisle. Thavřini rodiče, jejichž dětství bylo formováno čtyřletou krutovládou Rudých Khmerů, dceru bezmezně podporovali. Odmala Thavry učili cenit si vzdělání a považovat ho za prostředek, který jí pomůže vymanit se ze života na zaostalém venkově plném předsudků a zajistit si tak lepší budoucnost. Thavřin inspirující příběh poukazuje na skutečnost, že se vyplatí podporovat mladé ženy na cestě za splněním vlastních snů o životě a rovnoprávnosti s muži. Jde o cestu vedoucí ke svobodě a volnosti. Starší generace lpící na překonaných, svazujících tradicích pak může v Thavřině knize najít poučení a seznámit se s novým konceptem soužití mužů a žen ve společnosti a vícegeneračních rodinách.

 

Ukázka z knihy

Kambodžská společnost byla vždy přísná, až rigidní. Hrdost na bohatou kulturu, respekt k tradicím a dodržování zásad buddhistického učení zde zůstaly z velké části nedotčeny, a to již od vrcholu angkorské civilizace, díky níž se Kambodža dostala do povědomí mnoha lidí z celého světa. Oddanost suverénnímu panovníkovi bezpodmínečně následovaného starší generací, včetně mých rodičů, byla nepopiratelná.
V zemi, kde dvaatřicet procent obyvatelstva tvoří jedinci mladší čtrnácti let, rychle přibývá lidí, kteří nebyli přímo ovlivněni nepokoji a občanskou válkou, jež Kambodžu sužovala v posledních čtyřiceti letech. Příznivý demografický vývoj jde ruku v ruce s úsilím domoci se větší svobody a změn, získat neomezený přístup k internetu a lepší možnosti se vzdělávat. Nová generace Kambodžanů usiluje o rovnost a nové příležitosti, které byly jejich prarodičům a rodičům upřeny. Tato skutečnost je zřejmá především v problematice rovnosti žen a mužů, stejně jako v otázce práv žen ve společnosti. (str. 15)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Začtěte se do dramatických příhod mladého muže, který dopadl až na samé dno. Jak si poradí se ztrátou lásky i smyslu života a s trýznivou samotou? To se dozvíte v knize Příběhy obyčejného znovuzrození od Dominika Bartoše.

Příběhy obyčejného znovuzrození

Autor: Dominik Bartoš

Počet stran: 150
Vazba: brožovaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-87563-74-8
Doporučená cena: 200 Kč

Knihu Příběhy obyčejného znovuzrození vydalo nakladatelství Petr Štengl.

Co všechno unese na svých bedrech muž sotva dospělý? Roli otce? Bolest působenou okolím i sebetrýzněním, nikdy nekončící strach o něco nebo někoho…? Křižovatky vedoucí k životu přinejmenším na hranici zákona? Pobyt v psychiatrické léčebně? Soustavné vyrovnávání se s tím, že právě on je ten, kdo konstantně přináší zklamání svým nejbližším? Rebel bez příčiny, nezodpovědný rozsévač svých genů, zamilovaný lehkomyslný floutek zříkající se odpovědnosti, drogový dealer závislý na alkoholu, bůh pomsty, jemuž přál osud, pokorný mladý muž, který by dal svůj život za to, aby mohl vrátit čas, člověk, jenž si musel projít katarzí, aby získal druhou šanci. To vše jsou tváře hlavního hrdiny strhující prózy. Neúnavně variujícím se motivem je pád na dno a implicitně trvale přítomné – i když mnohokrát nevydařené – úsilí o snesitelnější existenci a o lepší já. V syrovém příběhu, který velmi otevřeně a autenticky přibližuje scény brutality, autor bez zábran odhaluje život z lokálního drogového průmyslu. Jediné, co ho drží nad vodou, je láska, ale i ta vezme za své. Život pro něj ztrácí veškerou cenu a samota se zdá být bezedná. Jak si s tím vším protagonista poradí, se můžete dočíst v autobiografickém románu Dominika Bartoše Příběhy obyčejného znovuzrození.

 

Dominik Bartoš

Dominik Bartoš (* 2. 2. 1993 Hradec Králové) byl odejit ze dvou vysokých škol a vyhozen ze tří zaměstnání. Jak sám tvrdí, vysoké školy ho nudily a v práci se nikam neposouval. Literární svět pro něho znamená kýženou oázu.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Petr Štengl.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás příběhy inspirované životem? Napište nám svůj názor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTa blízkost

Hodrová, Daniela

Malvern, 2019

zobrazit info o knizeHolubí tunel
Příběhy ze života

Carré, John Le

Argo, 2019

zobrazit info o knizeDcery Kambodže

Thon, Thavry

Triton, 2019

zobrazit info o knizePříběhy obyčejného znovuzrození

Bartoš, Dominik

Petr Štengl, 2019

Napsat komentář