Slovenští konzervativci chtějí matkám před potraty pouštět tlukot srdce jejich plodu

Před lékařským postupem, který by díky novele zákona vznikl, důsledně varují odborníci. Metoda, jakou je zvukový záznam srdečních ozev pořizován, může velmi vážně ohrozit následný vývoj plodu. Návrh přeložila Slovenská národní strana, podle níž jde o naplnění principu práva matky na úplné informace.

Bratislava (Aktualizováno: 18:02 12. 11. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Embryo na ultrazvukovém snímku

Snímek z ultrazvuku by ženy před interrupcí obdržely povinně, navrhuje Slovenská národní strana. (Ilustrační foto) | Foto: Stockbyte

Novelu zákona o zdravotní péči, která by v případě schválení udávala povinnost lékařům zprostředkovat ženě obrazový a zvukový záznam plodu před provedením interrupce, předložila Slovenská národní strana. 

Poslech srdečního tlukotu je v takovém případě zaznamenáván pomocí dopplerovského pulzního ultrazvuku, jehož použití je v rozmezí 5. až 9. týdne těhotenství odbornou veřejností výrazně nedoporučován, a to z důvodu vysoké pravděpodobnosti vývojového ohrožení plodu.

Toto riziko popsal pro Denník N Josef Záhumenský, přednosta II. Gynekologicko-porodnické kliniky Lékařské fakulty Univerzity Komenského a Univerzitní nemocnice Bratislava: „Zvuk srdíčka plodu je možné zachytit pouze prostřednictvím pulzního dopplerovského vyšetření, které má vysokou ultrazvukovou energii, kterou soustředí do velmi úzké vyšetřované oblasti. V ní se energie mění na teplo a může mít vliv na přeměnu bílkovin, ale i nukleových kyselin. Tato energie výrazně přesahuje bezpečnostní limity pro zárodky v prvním trimestru a nesmí se používat, protože hrozí poškození tkání srdce.“

Proti vyjádření Záhumenského se ohradila Aliance pro rodinu, kontroverzní organizace podporující tradiční rodinné hodnoty s tím, že na prvním místě je „ochrana života“.

Bratislavou prošel pochod proti interrupcím. Za zrušení potratů demonstrovaly tisíce lidí

Číst článek

Aliance pro rodinu následně podala petici za odvolání docenta Záhumenského z funkce přednosty porodnické kliniky. Petice za svou týdenní existenci doposud nasbírala necelých 6000 podpisů. Petice Na obranu Záhumenského, vzniklá jako reakce na aktivitu Aliance pro rodinu, má téměř 22 tisíc podporovatelů.

Lékařská fakulta Univerzity Komenského v Bratislavě i Slovenská gynekologicko-porodnická společnost nevidí k odvolání Záhumenského důvod, jelikož svým vyjádřením pouze konstatoval údaje Mezinárodní organizace pro ultrazvuk v porodnictví a gynekologii (ISUOG).

Odborníci se shodují

Podporu docentovi gynekologické kliniky vyjádřil například i Pavel Calda, předseda České společnosti pro ultrazvuk v gynekologii a porodnictví ČLS JEP. „Neexistuje žádná odborná indikace k tomu, aby toto vyšetření bylo rutinně používáno mezi 5. až 9. týdnem těhotenství. Použití dopplerovského pulzního ultrazvuku je u rychle se vyvíjejících embryí zbytečné a potenciálně rizikové,“ uvedl Calda pro Zdravotnický deník.

Zpřísnění pravidel pro interrupce nebo jejich úplný zákaz je na Slovensku v současnosti výrazně probíraným tématem. Jen v tomto roce bylo Národní radou projednáváno hned pět úprav zákonů týkajících se problematiky potratů, pouze tato poslední byla schválena a prošla do druhého čtení.

Počet interrupcí na Slovensku dlouhodobě klesá, v minulém roce bylo evidováno 6024 zákroků. V současnosti platí na Slovensku stejné podmínky pro žádost o interrupci jako v Česku, a to nejpozději do 12. týdne těhotenství.

Adéla Rossi Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme