Jan Jaroch
9. listopadu 2019 • 22:00

Nadal chce pokořit neoblíbený Turnaj mistrů: Vymaže bílé místo?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V grandslamových dostizích prohrává s Rogerem Federerem již jen o jeden pohár (19:20), když však přijde na úspěchy při Turnaji mistrů, nemá proti šestinásobnému šampionovi co nabídnout. Konec sezony není nikdy k Rafaelu Nadalovi vlídný. Španěl ještě Masters nevyhrál, jde o poslední bílé místo na mapě jeho legendárních počinů. Zvládne ho vymazat v příštích dnech, kdy do londýnské party pro osm nejlepších borců roku vstupuje jako světová jednička?



Často láteří nad zničující délkou tenisové sezony. Obvykle je on právě tou hvězdou, která přijíždí na Turnaj mistrů rozlámaná či nedorazí vůbec. Nehledě na to, že by si moc přál, aby se povrchy při Masters točily a on si jednou třeba o pohár zahrál na své antuce. Tak to chodí prakticky celou kariéru s Rafaelem Nadalem a posledním turnajem roku.

Kvalifikoval se na něj patnáctkrát, nastoupil však jen osmkrát s na své poměry bídnou zápasovou bilancí 16:13. I letos se tenisová generalita třese, zda se na poslední chvíli neodhlásí, jelikož se potýká se zraněním břišního svalu.

„Udělám všechno pro to, abych hrál,“ ujišťuje třiatřicetiletý Mallorčan, který tento týden přesně po roce vystřídal Novaka Djokoviče v čele žebříčku. Pokud by Nadal postoupil ze skupiny, ukončí rok popáté jako jednička.

Pokud to nezvládne, potřebuje Djokovič projít minimálně do finále, aby ho svrhl. Zdá se až nepochopitelné, že tak skvělý borec nikdy Turnaj mistrů neovládl. Dvakrát se Nadal dostal do finále, roku 2010 podlehl Federerovi a o tři sezony později Djokovičovi. Španěl je braný coby mistr povrchů s nepravidelným odskokem, v laboratorních halových podmínkách nebývá tak silný. O tom svědčí i jeho kariérní skóre. V hale má bilanci zápasů 82:37 (úspěšnost 69%), pod otevřeným nebem 888:159 (85%).

Souboj mistrů s mladými dravci

V londýnské O2 Areně, kde Masters v neděli vypukne, půjde o střet starých mistrů s mladými dravci. Ač si trio Nadal, Djokovič, Federer rozdělilo v posledních třech sezonách všechny grandslamové tituly, na Turnaji mistrů je jejich vláda přetržena.

V roce 2017 triumfoval Grigor Dimitrov a loni Alexander Zverev. O návrat starých pořádků se pokusí především tradiční triumfátoři z Masters, rekordman a šestinásobný šampion Federer, v počtu titulů ho může dorovnat Djokovič. Mladou směnu povede do boje Daniil Medveděv, jehož čeká stejně jako Řeka Stefanose Tsitsipase a Itala Mattea Berrettiniho premiéra.

Rus je kometou sezony, vyhrál 59 zápasů, nejvíc ze všech na okruhu. Medveděv exceluje zvlášť ve druhé půlce sezony, vyhrál tři z posledních pěti turnajů včetně obřího v Šanghaji, při grandslamovém US Open se k titulu dostal na jediný set. Celková dotace Turnaje mistrů je 8 milionů dolarů, neporažený šampion si přijde na 2 871 000 dolarů (66 milionů korun).

LOS TURNAJE MISTRŮ

Skupina Andre Agassiho
Rafael Nadal (1-Šp.) věk: 33 letošní bilance: 51:6 letošní tituly: 4 letošní prize money: 12,2 mil. USD bilance na Masters: 16:13 nejlépe na Masters: finále (2x)
Daniil Medveděv (4-Rus.) věk: 23 letošní bilance: 59:18 letošní tituly: 4 letošní prize money: 6,9 mil. USD bilance na Masters: 0:0 nejlépe na Masters: premiéra
Stefanos Tsitsipas (6-Řec.) věk: 21 letošní bilance: 50:24 letošní tituly: 2 letošní prize money: 4,0 mil. USD bilance na Masters: 0:0 nejlépe na Masters: premiéra
Alexander Zverev (7-Něm.) věk: 22 letošní bilance: 42:23 letošní tituly: 1 letošní prize money: 3,0 mil. USD bilance na Masters: 5:3 nejlépe na Masters: vítěz (1x)
Skupina Björna Borga
Novak Djokovič (2-Srb.) věk: 32 letošní bilance: 53:9 letošní tituly: 5 letošní prize money: 11,0 mil. USD bilance na Masters: 35:12 nejlépe na Masters: vítěz (5x)
Roger Federer (3-Švýc.) věk: 38 letošní bilance: 51:8 letošní tituly: 4 letošní prize money: 7,0 mil. USD bilance na Masters: 57:15 nejlépe na Masters: vítěz (6x)
Dominic Thiem (5-Rak.) věk: 26 letošní bilance: 46:17 letošní tituly: 5 letošní prize money: 5,8 mil. USD bilance na Masters: 3:6 nejlépe na Masters: skupina
Matteo Berrettini (8-It.) věk: 23 letošní bilance: 42:21 letošní tituly: 2 letošní prize money: 2,6 mil. USD bilance na Masters: 0:0 nejlépe na Masters: premiéra

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud