INZERCE

Průkaz příslušníka Úřadu pro zahraniční styky a informace. Foto: ÚZSI

Trafika za čistky v rozvědce? Exnáměstek Musílek byl zaparkován v dozorčí radě státní akciovky

Bývalý náměstek Úřadu pro zahraniční styky a informace Radek Musílek, který rozpoutal v tajné službě brutální čistky, dostal státní trafiku. Od listopadu je členem státní akciové společnosti LOM Praha Trade. Ta je obchodující dceřinou společností státního podniku LOM Praha, který opravuje sovětské vrtulníky řady Mi v zemích NATO a Evropské unie.

Kdyby vedl protimafiánský policejní úřad plukovník Robert Šlachta a držel se svého kréda, nejspíš by jeho lidé už zasahovali. Jako v případě takzvaných poslaneckých trafik v roce 2013, která shodila vládu Petra Nečase. Bývalý náměstek civilní rozvědky – Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) – Radek Musílek, který v tajné službě před časem rozpoutal vyšetřování a čistku obřích rozměrů, byl po odchodu ze státních služeb v tichosti zaparkován v nenápadné státní firmě.

Přestože není ještě zapsán v internetové verzi obchodního rejstříku, Ekonomický deník zjistil, že Radek Musílek je od listopadu členem dozorčí rady akciové společnosti LOM Praha Trade. Sice nepříliš známé, ale velmi důležité a zásadní,  dceřiné společnosti LOM Praha, která opravuje sovětské vrtulníky řady Mi v zemích NATO a Evropské unie. Mezi klíčové zákazníky LOM Praha Trade se řadí vlády zemí pěti světadílů a významné zbrojní společnosti.

Informace o nástupu Radka Musílka ještě nebyla v internetové verzi obchodního rejstříku zveřejněna. Repro. ED

To, že se stal Radek Musílek členem dozorčí rady LOM Praha Trade, potvrdila sama společnost. Bývalému výkonnému řediteli Davidu Rodovi bylo ukončeno členství po odchodu z LOMu 30. září, toho nahradil jeho nástupce Michal Geist. Nově byli jmenováni nový šéf LOM Praha Jan Rouček – 1. října a čerstvě Radek Musílek – tomu vzniklo členství 1. listopadu. Jeho jmenování budí značné pochyby, protože se Musílek nikdy obchodu s vojenským materiálem nevěnoval a tudíž je jeho nominace do pozice kontrolního orgánu takové firmy poněkud zvláštní.

V bezpečnostních kruzích se navíc šíří zvěsti o tom, že Musílek dostal místo v dozorčí radě za razantní personální změny v civilní rozvědce, které vyvrcholily rozsáhlým vyšetřováním údajné zpronevěry stamiliónů korun. Problémům v tajné službě se Ekonomický deník věnoval např. zde.

Muž ze dvou kopců

Radek Musílek je v bezpečnostní komunitě vnímán jako poměrně kontroverzní postava. Byl příslušníkem Bezpečnostní informační služby (na kopci v pražských Stodůlkách – pozn. red.), posléze přestoupil na ÚZSI (na kopci v pražských Kobylisích – pozn. red.), kde měl na starosti s ohledem na znalost jednoho z balkánských jazyků, teritorium Balkánu. K působení na tomto postu se mimo jiné váže průšvih s vyzrazením sídla balkánského odboru rozvědky v Praze i podřízených (níže).

„Dlouholetý zpravodajec a policista Radek Musílek měl loni nakročeno k tomu, aby se stal šéfem civilní kontrarozvědky BIS. Dostal se do přízně svého známého, premiéra Andreje Babiše, podnikl kroky proti svým některým kolegům ve zpravodajské komunitě… A nakonec stejně musel skončit. Z postu náměstka civilní špionáže podle zjištění Neovlivní.cz odchází a ředitelem BIS se minimálně prozatím nestane,“ napsal o Musílkovi před časem server Neovlivní.cz.

„´Ticho, ticho!! Volá mi Babiš.´ Takové věty loni opakovaně zazněly na poradách vedení civilní rozvědky ÚZSI, kde je podle účastníků pronášel Radek Musílek. Náměstek této tajné služby se svými vazbami na současného premiéra nijak netajil, naopak je dával na odiv,“ napsal ještě server.

Radek Musílek se záhy stal jedním z kandidátů na post šéfa civilní kontrarozvědky BIS – služby, která má největší pravomoci vůči občanům, operuje a sbírá informace na území České republiky. BIS je také často v rámci politického soupeření úřadem, o jehož ovládnutí je velký zájem. Jenže Musílek nakonec neuspěl. Andrej Babiš mu vytoužený post nesvěřil a v čele služby ponechal spojenci oceňovaného Michala Koudelku.

Musílek v rozvědce povýšil. Vystřídal svého předchůdce Zdeňka Blahuta, který odešel za služby mimo jiné kvůli tomu, že jej premiér Andrej Babiš podezříval z tvorby a obsluhy twitterového účtu Julius Šuman (jméno řídícího důstojníka Státní bezpečnosti – pozn. red.), který zveřejňoval informace o premiérově minulosti.

Musílek v tajné službě následně rozjel rozsáhlé vyšetřování, které vyvrcholilo v létě zatčením a obviněním jeho předchůdce Zdeňka Blahuta kvůli údajné zpronevěře peněz při osvobozování uneseného českého občana v Africe. Musílek ještě krátce před zásahem, na jaře, službu opustil, ředitelem rozvědky se stal někdejší příslušník BIS a bezpečnostní ředitel Národního bezpečnostního úřadu Marek Šimandl.

Špiónova indiskrece

Tajná služba musela po Musílkovi řešit ještě jiný problém. Vyzrazení krycích firem a spolupracovníků. Jeho balkánský odbor seděl na Praze 6 a Musílek a někteří jeho podřízení a krycí firmy byly na této adrese uvedeny v registru živnostenského podnikání. Ekonomický deník tyto informace získal už před rokem, ale obsáhleji se této kauze věnoval v říjnu Český rozhlas ovšem bez uvedení Musílkova jména.

„Tuzemská civilní rozvědka ohrozila své citlivé operace i bezpečnost samotných špionů. Podle zjištění Radiožurnálu neuhlídala utajení jednoho ze svých objektů. Jeho adresa a další podrobnosti jsou volně dohledatelné na internetu. Cestu k nim nalinkoval jeden z nejvýše postavených špionů v zemi. V tajné budově měl hlášenou živnost, a to i v době, kdy se dostal na čas do nejužšího vedení rozvědky, tedy Úřadu pro zahraniční styky a informace,“ zveřejnil na svém webu Český rozhlas.

To je například podle bývalého šéfa vojenské rozvědky Andora Šándora pro jakoukoliv tajnou službu velkým rizikem: „Každá dekonspirace objektu i zaměstnanců je vždy závažný problém. Mimo jiné ten objekt už mohl předtím někdo z nepřátelských tajných služeb sledovat a mohl si tipovat další osoby, které se mohou stát terčem jakékoliv nepřátelské nebo negativní akce.“

Vysoko postavený rozvědčík měl přitom na dejvické adrese podle veřejného rejstříku svou živnost registrovanou už od roku 2002. A právě v tomto roce podle informací deníku Aktuálně.cz k rozvědce nastoupil. Příslušníci bezpečnostních sborů přitom mají jakékoliv podnikání obecně zakázáno. To je podle Šándora spolu s veřejně prezentovaným povýšením dost indicií k odhalení tajné adresy.

„Člověk nemusí být znalec zpravodajského prostředí, aby věděl, že nebyl vybrán na ulici, ale že jde o člověka s nějakým backgroundem v té tajné službě. A že ta živnost tam nebyla jen tak,“ řekl Rozhlasu Šándor.

Podle něj si měl důstojník svou dohledatelnou minulost lépe ohlídat. „Mohl si být vědom toho, že když se jeho jméno stane známé, že se budou novináři, ale nejen ti, zajímat o jeho minulost. A pokud zjistí, že měl na sebe napsanou nějakou živnost na určité adrese, tak jim bude zřejmé, že jde o nějaké krytí,“ uzavřel Šándor.

Jmenování Radka Musílka do dozorčí rady státem vlastněné akciové společnosti LOM Praha Trade proto vyvolává nejen kontroverze, ale i řadu otázek. Ještě večer, před vydáním článku, Ekonomický deník požádal ministra obrany Lubomíra Metnara, pod jehož resort státní podnik LOM Praha spadá, o vyjádření. Do uzávěrky a vydání materiálu ale nezareagoval.

Jan Hrbáček