https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-hluk-z-lomu-bilina-v-noci-byl-nad-povolenym-limitem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace: Hluk z lomu Bílina v noci byl nad povoleným limitem

13.11.2019 00:20 | MOST (ČTK)
Při těžbě uhlí v dole Bílina u Mostu byl hluk v noci nad povoleným limitem. / Ilustrační foto
Při těžbě uhlí v dole Bílina u Mostu byl hluk v noci nad povoleným limitem. / Ilustrační foto
Foto | MAKY.OREL / Wikimedia Commons
Při těžbě uhlí v dole Bílina u Mostu byl hluk v noci nad povoleným limitem. Ukázala to měření v okolních obcích během dvou zářijových nocí, uvedlo včera hnutí Greenpeace. Provozovatel velkolomu, což jsou Severočeské doly (SD), může podle Greenpeace zjištěný problém snadno vyřešit tím, že by natrvalo ukončil noční těžbu na tzv. prvním skrývkovém řezu. Mluvčí SD Lukáš Kopecký řekl, že společnost zákon neporušuje. V dole Bílina je v plánu rozšíření těžby.
 

Hodnoty, které byly naměřeny během dvou nocí letos v září, se i po odečtení odchylky měření pohybovaly kolem 45 decibelů, tedy zhruba pět decibelů nad zákonným nočním limitem 40 decibelů. Do hygienického limitu pro hluk v denních hodinách, který je vyšší (50 decibelů), se bílinská rypadla zatím vejdou, uvedlo hnutí Greenpeace.

Reálné měření hluku v terénu je podle hnutí v rozporu s hlukovou studií firmy Beryl, kterou si nechaly zpracovat doly pro potřeby vyhodnocení vlivu rozšíření těžby na životní prostředí (EIA). "Zde se totiž tvrdí, že těžba nejenže nepřekračuje hlukové limity nyní, ale dokonce je nebude překračovat ani po případném rozšíření velkolomu. Ten je v současnosti vzdálen od obytných domů v Mariánských Radčicích 1100 metrů, ale těžaři se k nim chtějí podle plánu posvěceného ministerstvem životního prostředí (MŽP) přiblížit až na 500 metrů, tedy na méně než polovinu," uvedlo hnutí.

Provoz v Dolech Bílina je podle Kopeckého nepřetržitý, pracuje se tedy i v noci. "Severočeské doly provádí prostřednictvím certifikovaných nezávislých organizací pravidelná i kontrolní měření hluku v okolí lomů, kde probíhá hornická činnost, a výsledky měření se předkládají orgánům ochrany veřejného zdraví," uvedl mluvčí společnosti.

Po vydání souhlasného závazného stanoviska k záměru rozšíření dolu úředníky MŽP vyzvala organizace Greenpeace ministra Richarda Brabce (ANO), aby vydané rozhodnutí přezkoumal. "Zatím se ještě k tomuto podnětu oficiálně nevyjádřil," uvedlo hnutí.

"Provozovatel velkolomu chce rozšířit těžbu a přijít s rypadly až téměř pod okna místních lidí na základě nepravdivých údajů, zatímco už v současné době prokazatelně nezákonně překračuje platné hygienické limity. Tomu by ministerstvo životního prostředí nemělo jen tak nečinně přihlížet. Navrhujeme stanovisko vydané ministerstvem otevřít a změnit jej na nesouhlasné. Minimálně pak do podmínek závazného stanoviska přidat kontinuální nezávislý monitoring hluku a vymahatelnou povinnost zastavit těžbu v případě, kdy budou zákonné limity porušeny," uvedl Luboš Pavlovič z Greenpeace.

Ministerstvo souhlasilo se záměrem rozšířit těžbu uhlí v povrchovém dole Bílina do roku 2035. Kladný posudek EIA ještě není povolením těžby, to musí udělit až příslušný báňský úřad.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radka Fialová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

13.11.2019 00:31
1100 metrů? A čtverec vzdálenosti nic? :-) Škoda že není něco bližšího o podmínkách toho měření.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist