Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Už nechci dělat, co musím. Chci se bavit, říká boxer Pála po famózním návratu do ringu

Tři zápasy, tři k. o. a titul. Nejlepší těžká váha v zemi je zpátky v ringu. Boxer Ondřej Pála se po pěti letech vrátil ve velkém stylu – na společném mistrovství republiky amatérů i profesionálů nenašel přemožitele. Všechny tři zápasy vyhrál před limitem, ale boj o mistrovské profi pásy už neplánuje. Láká ho však šance boxovat na olympijských hrách v Tokiu. "Ta k. o. potěší, ale teprve se ukáže, jestli je to moje pochvala, nebo jejich ostuda," dodal s úsměvem.

Ondřej Pála (vpravo) a Dominik Musil
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Pála měl před časem slušně našlápnutou kariéru (38 zápasů, 33 výher). Měl mistrovský pás evropského šampiona WBO, dělal sparingpartnera mistrovi světa Vladimiru Kličkovi. Čekalo se, že bude bojovat o titul světového šampiona. Pak ale přišly dvě porážky s Davidem Pricem a Dereckem Chisorou. A téměř dvoumetrový (191 cm) chlapík, který začínal jako plavec, se rozhodl skončit.

Jenže… "Teď jsem si uvědomil, že chci dělat věci, které mě baví, něco mi přinášejí, a ne to, co musím." To řekl v TV Barrandov, kde měl před časem i svou talk show a nyní dělal vedoucího produkce. V boxerském týmu Jaromíra Soukupa, majitele této televize, také působil v době své největší slávy. Ale cítil, že nazrál čas pro změnu.

"Skončil jsem tam, podali jsme si ruku, já tomu člověku vděčím za hodně a rozhodně mu nepřeji nic špatného. Vypsal jsem se ze všech firem a šel dál. Řekl jsem si, že vydělávat peníze není jediný smysl života, a proto už jedu sám na vlastní triko a bavím se," dodal.

"V tu dobu přišla nabídka zúčastnit se mistrovství republiky a mně to do sebe krásně zapadlo," vysvětloval pětatřicetiletý pořízek, co jej přimělo nabídku přijmout.

Tokio? Proč ne?

Přitom dlouho netrénoval. "Občas jsem se trochu hýbnul a jednou za pár měsíců jsem si pinknul v ringu, ale trénovat jsem opravdu začal až potom. Ještě před mistrovstvím jsem měl dva zápasy v české extralize," vysvětloval s tím, že další ambice nemá, až na jednu – účast na olympijských hrách v Tokiu.

"Reprezentovat tam, to by mě lákalo, ale je otázka, do jaké míry je to reálné. Špička je asi na jiné úrovni, než jsem já teď, ale když bude zájem, abych šel na nějaký kvalifikační turnaj, a budu zdravý, tak do toho půjdu," konstatoval.

Zároveň přiznal, že o tom, jak by měla kvalifikace probíhat, zatím moc informací nemá. "Jsou tam nějaké kvalifikační turnaje, jeden je tuším v březnu v Londýně, ale jak se tam člověk musí umístit a další věci kolem fakt nevím. Kromě toho se nechci dostávat pod tlak, že něco musím a tak, já se teď boxem zkrátka bavím a uvidíme..."

Ovšem první krok směrem k Tokiu už se uskutečnil. "Ze svazu mi poslali mail o soustředění, takže kontakt už proběhl," naznačil, že se přece jen něco kolem něho děje, a soustředění se míní zúčastnit. "Musím to sladit s pracovními aktivitami, rodinou a tak, ale udělám pro to maximum," dodal.

Návrat přišel nečekaně, protože po porážkách s Pricem a Chisorou se rozhodl skončit s tím, že zdraví je přednější než boxerská kariéra. "To samozřejmě pořád platí. Tehdy jsem se rozhodl věnovat se víc vydělávání peněz, což mě ale nějak dohnalo a myslím si, že to není úplně cesta, kterou bych chtěl v životě jít, a přišla tahle nabídka a je to na pohodu," řekl Pála.

MMA? Co se může stát horšího, než že dostanu do držky...

S kamarádem Petrem Píno Ondrušem založili organizaci I Am Fighter, pořádají galavečery MMA a dělají reality show. "A abych věděl pořádně, o čem MMA je, začal jsem trénovat. Docela mi to šlo, a tak to chci zkusit v kleci. Už jsem chtěl zápasit, ale trenéři mi to ještě rozmluvili s tím, abych se teď víc věnoval boxu," vysvětloval s klidem. Zkusit to ale rozhodně chce. "Co se může stát horšího, než že dostanu do držky," dodal.

S narážkami na to, že vydělávat peníze není ten jediný správný smysl života, většinou přijdou až ti, kteří už jich mají dost, reaguje stejně rychle jako v ringu. "No, vždyť jo, já se mám luxusně. Mám byt v Praze, krásný baráček za Prahou, chalupu, mám auto a to mi stačí k životu. Nepotřebuji mít tři auta, tři byty. Prostředky mám a na to, jak vnímám okolí a jak se cítím, nemá výše peněz, které mi chodí na účet, určitě vliv," uzavřel Pála.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články