Svatopluk Otava: Smutní komici? Ano, mají i svůj deník – Fórum 24

13.11.2019 11:07

Je to zatrachtile náročná robota, bavit národ každý den. Ale redakci Fóra 24 se to daří již nějaký ten rok. Komici se předhánějí v parodování žurnalistické práce, dokonce veselým stylem napodobují glosy i komentáře. Patrně denní porce 24 pitomostí, útočících na bránice čtenářů, dala vzniknout názvu tohto projektu. Docela se to povedlo.

Svatopluk Otava: Smutní komici? Ano, mají i svůj deník – Fórum 24
Foto: archiv Svatopluka Otavy
Popisek: Svatopluk Otava

Je obdivuhodné, jak se různorodá sešlost okolo údajně psychózami sužovaného šéfredaktora Pavla Šafra vznikla. Denně se zaskví zběhlý kněžík Jan Jandourek, bojovná Johanka z (to vlastně není uvedeno, ale píše se Hovorková), či tápavý „komentátor“ Štěpán Malát. Ten se v plné šíři svého talentu projevil ve včerejším vydání humoristického média.

Vizionář Štěpán. Který? Vyberte si...

Jeho „komentář“ se jmenuje: „Kořanová jako Štěpán. Nelíbí se jí ,nikým nevolené spolky' a jejich požadavky.“ Pak pokračuje: „Máme tu takový kvíz. Dva výroky. Budeme hledat rozdíly.“, napíná čtenáře slibem jakési společenské hry a cituje Miroslava Štěpána, jenž před třiceti lety v přímluvách k pražským dělníkům hřímal: „V žádné zemi neexistuje to, aby patnáctiletý děti určovaly, kdy má odejít prezident nebo kdy má přijít a kdo jim má být.“

(Kdo Štěpána z té doby pamatuje ví, že tehdy dělníky menším dílem rozesmál, větším naštval. „Nejsme děti!, Nejsme děti!,“ skandovali svorně do tváře Štěpánovy naivity.)

A bystrost čtenáře zkoumá svým „kvízem“ komentátor dále, když vybízí ku hledání rozdílu s dalším výrokem, jehož autorem je poslankyně za ANO Barbora Kořanová. „Horlivá“ a „oddaná“ premiéru Babišovi, usnadňuje kvízování pan Malát. Řekla toto: „Rozhodně se ohrazuji proti tomu, aby nikým nevolené spolky dávaly legálně a legitimně zvolenému předsedovi vlády a hnutí, které se ziskem 1,5 milionu hlasů vyhrálo s přehledem poslední parlamentní volby, ultimáta a diktovaly , kdo má nebo nemá být ministrem.“

Výsledek kvízu ohledně rozdílu mezi výroky má být evidentně vyhodnocen správně tehdy, když čtenář radostně zavýskne: Žááádnýýý!!!

No, kdokoli zažil dobu obou výroků snadno uspokojí zvídavost Maláta sociologa. Krom toho, že je dělí třicet let je podstatné, že tehdejší věrchuška neprocházela soutěží demokratických voleb a neměla konkurenci, za což koneckonců lidičky s klíči trpělivě vyzváněli na promrzlých náměstích, až jsme si vycinkali alespoň jakýsi dílčí handl. Nyní už je konkurence (ať taková nebo maková) a na výběr máme.

Navíc Štěpán (příjmením) se z dnešního pohledu mýlí. V západní civilizaci nezletilci i psychicky postižení již určují ideologickou a za chvíli i perzonální agendu i směřování společnosti do propasti zapomnění za radostných tónů Ódy na radost.

Bolševická legitimní demokracie (pan Malát „vysvětlí“...)

Štěpán (jménem) má z tohto směřování pochopitelnou, protože choromyslnou radost. Táže se tedy na oko, „Jak se to asi stane, že čtyřiatřicetiletá žena, která prožila třicet let ve svobodné zemi, mluví jako nejtvrdší bolševik?“

Možnost vybírat si při volbách do čehokoli z čehokoli připadá snad panu Malátovi bolševická? Zachovávat zákony demokratického (nikoli totalitního) státu je dle fórsvazáka také bolševivismem“? A co je to tedy ta demokracie? Je to snad svrhávání zvolených politiků povykováním po ulicích a zaklínáním těchto mediálně podporovaných lynčů Svatým Havlem?

No tak, jestliže jsme si vycinkali před třiceti lety i takový druh „aktivismu“ (pučismu správně...), není divu, že mnozí z tehdejších aktérů by si nejraději nechali dnes ruku i s klíči urazit.

Vlastně se tak i ukazuje, že zábavný deník Fórum 24 publikuje čím dál tím víc jakýsi černý humor. Tento názor umocňuje v závěru svého díla i Štěpán Malát. Uvádí že: „Barbora Kořanová opovrhuje legitimním požadavkem spolku (odstoupení premiéra, odvolání ministryně spravedlnosti, dokonce i abdikaci prezidenta..? pozn. aut), jehož postup podporuje možná až 300 000 lidí. Ti nechtějí přepisovat výsledek voleb. Chtějí, aby Babiš a jeho družina dodržovali zákony a řídili se Ústavou ČR. Nic více.“

Takže spolek militantního zběhlého kněžíka Mináře nechce přepisovat výsledky voleb kompletním svrhnutím Babišovy vlády a nejlépe i prezidenta. Jistě, jde o zjevnou interpretační schizofrenii „komentátora“ Maláta. Stejně jako jeho tvrzení ve znění jakýchsi „legitimních požadavků“ česky hovořících majdanistů. Význam slova legitimní zůstává souduhovi Malátovi utajený. Dle slovníku cizích slov totiž značí – právně uznávaný, zákonný, založený na zákonném oprávnění. A „zákonný“ puč, k němuž Minářovi militanti nepokrytě vyzývají je logický nesmysl, nepovedená manipulace s významem slov, zkrátka pitomost. Stejně jako odkazování na Ústavu ČR, jejíž porušení ze strany premiéra ani prezidenta nikdo neprokázal, a asi proto ji v jednom ze svých pověstných zkratů sám Minář teatrálně roztrhal.

Havlárie již probíhají na plné pecky a s tím spojený osvěžující humor plný fórů ve Fóru 24 lze doporučit všem, kdo by snad měli byť chvilkový dojem, že zase žijí v normální společnosti. Pan Malát je z toho hbitě vyvede.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …