SCHUNK: Úzký hydraulický rozpínací upínač nástrojů s technologií cool-flow

Firma SCHUNK zahájila před třemi roky výrobu úzkého hydraulického rozpínacího upínače nástrojů TENDO Slim 4ax, který vzbudil velkou pozornost. Jeho přesné upevnění kombinuje vnější geometrii tepelně smršťovacího uchycení v souladu s DIN 69882-8 a osvědčené vlastnosti hydraulické rozpínací technologie značky SCHUNK. Firma SCHUNK nyní spouští verzi s technologií cool-flow, umožňující vysoce účinné chlazení prostřednictvím uchycení nástroje.

cool-flow

Technologie Cool-flow optimalizuje odstraňování třísek.
Upínač nástrojů TENDO Slim 4ax s technologií cool-flow nabízí různé výhody, pokud jde o obrábění oceli, hliníku a plastů. Protože vodní nebo chladivová tryska nezávisí na neupnuté délce a vždy se optimálně přizpůsobí procesu řezání kovů. V porovnání s tepelně smrštitelným uchycením tryska TENDO nepřeskočí zpět po celé neupnuté délce nástrojové stopky, ale místo toho plně obklopí stopku nástroje až po řeznou hranu. To je výhodné při chlazení řezné hrany, kdy se zjednodušuje odstraňování třísky a zvyšuje účinnost celkového procesu. Pilotní aplikace v nástrojářství ukazují, že uchycení s pohlcováním vibrací technologie cool-flow se zúročují zejména v podobě vynikající povrchové kvality při opracovávání, předzávěrečných a závěrečných úpravách. Navíc se snižují náklady na přepracování a nástroje.

cool-flow schunk

Geometrie TENDO Slim 4ax dokonale zapadá do geometrie tepelně smršťovacích upínačů nástrojů. Stávající uchycení lze vyměnit bez opětného programování.

Systém Plug & Work
V porovnání s tepelně smrštitelnými upínači nástrojů je TENDO Slim 4ax bez problémů kompatibilní s osvědčeným sortimentem hydraulické rozpínací technologie firmy SCHUNK s trvalou přesností obvodové házivosti < 0,003 mm při neupnuté délce 2,5 x D a stupnni vyrovnání G 2,5 při 25,000 ot./min. Navíc umožňuje přesné dodržení tvarových a polohových tolerancí. Stejně jako všechny hydraulické upínače nástrojů řady SCHUNK TENDO, také TENDO Slim 4ax přesvědčuje perfektním tlumením vibrací a výměnou nástroje pomocí imbusového klíče. Nepožadují se žádné investice do nákladného periferního vybavení. Vzhledem k tomu, že přesné upnutí lze snando nahradit konvenčními tepelně smrštitelnými držáky nástrojů pomocí systému Plug & Work bez nutnosti přeprogramovat vnější obrys, jejich výhody lze přímo testovat nebo mohou být trvale používány. Úzké uchycení s technologií cool-flow bude pro rozhraní HSK-A63 od ø 6 mm do ø 32 mm k dispozici v délkách 90 mm a 120 mm. Rozhraní pro SK 40 s ø 6 mm až ø 32 mm budou k dispozici v polovině roku 2020. Další rozhraní, např. BT 40 a délkové varianty se 160 mm, se plánují.

Zdroj zprávy: Schunk

SCHUNK