Po injekci ochrnul! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Po injekci ochrnul!

Miroslav Urban čekal, že mu v nemocnici pomůžou. Místo toho skončil nejprve na invalidním vozíku, teď chodí o berlích.
Miroslav Urban čekal, že mu v nemocnici pomůžou. Místo toho skončil nejprve na invalidním vozíku, teď chodí o berlích. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, Facebook)

Ležel v nemocnici kvůli bolestem, v noci je už nemohl vydržet, tak přivolal zvonkem sestřičku. Ta mu píchla injekci, neordinovanou lékařem, a od té chvíle byl do té doby aktivní muž Miroslav Urban (76) z Děčína ležák! Senior podal na sestru Kláru V. trestní oznámení a státní zástupkyně ji teď obžalovala.

Začalo to pásovým oparem, který se Miroslavu Urbanovi objevil před dvěma lety na obličeji a hlavě. Jelikož má sníženou imunitu, velmi těžce s ním bojoval. „Míval jsem obrovské bolesti, pomáhaly mi na to infuze, jen jsem na ně docházel. Bohužel po té poslední mě hlava bolet nepřestala,“ vzpomíná bývalý lodní kapitán na říjen roku 2017.


Skončil na lůžku
Druhý den proto skončil na lůžku oddělení neurologie. Na chvíli se mu ulevilo, v noci ale znovu přišly bolesti. „Zazvonil jsem, že potřebuju doktorku, že mě neustále bolí hlava. Přišla zdravotní sestra se zřízencem, otočili mě na bok a šoupla mi tam injekci,“ popisuje Urban. Injekci, kterou neordinoval lékař!

Necítil nohy
Jeho stav se potom výrazně zhoršil. „Volal mi ráno, že necítí nohy a má hrozné bolesti zad,“ doplňuje Miroslavova manželka Jana (75). Když dorazila do nemocnice, ležel před ní věchýtek, který nebyl schopný ani pozdravit. „Byl nemohoucí, ležel v plínách a hrozně ho bolely kyčle,“ vypráví žena.



Krev a hnis
Následně musel podstoupit dvě operace. „Rozřízli mu místo vpichu injekce a vytáhli mu asi tři čtvrtě litru sražené krve a hnisu,“ dodává Urbanová. Ani další léčba nepomáhala. „Pamatuju si, jak jsem ležel na jipce, a dvě sestry nade mnou se bavily: „Zase se pochc*l, už aby ho poslali do tý eldéenky,“ vzpomíná na těžké chvíle.

Začal se hýbat
Místo do léčebny si ho ale žena odvezla před Vánocemi domů. Obrátila se na svoji kamarádku, která jí doporučila rehabilitační sestru. „Ta mi hodně pomohla, začal jsem se pomalu hýbat, už jsem nepotřeboval invalidní vozík,“ pokračuje Miroslav.

Trvalé následky
Muži, který rád maluje a vyřezává loutky, zůstaly trvalé následky. „Musím chodit o berlích, jinak necítím nohu a upadnu. Také hůř mluvím, i když se to dost zlepšilo,“ vypočítává Miroslav Urban. Komplikace přiznává i jeho žena: „Ložnici máme nahoře, ale manžel musí spát dole v obýváku, do patra se prostě nedostane.“ Manželé se proto obrátili na policii a podali na sestru trestní oznámení.

Co ve stříkačce bylo? Nikdo neví!
Co muži způsobilo zdravotní komplikace, není jasné. O injekci není ve zdravotní dokumentaci žádný záznam, nerozhodl o ní lékař. A to přesto, že měl po ní pacient znatelný vpich přelepený náplastí. Zdravotní sestra i vedení nemocnice pochybení popírají. „Svědčí o tom řada skutečností, které s ohledem na stále probíhající trestní řízení nemůžeme blíže komentovat,“ sdělil mluvčí nemocnice Ivo Chrástecký. Obžalovaná sestra, která dál na neurologii pracuje, nejprve poskytla Radiožurnálu, jak je psáno na jeho webu, obsáhlý rozhovor, v němž tvrdila, že byla nespravedlivě obžalovaná. Později poslala e-mail, v němž psala, že podle jejího právníka nelze zveřejnit žádné informace.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.