Tragédie českých studentů v Albánii: Konečně pravda o jejich zmizení?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tragédie českých studentů v Albánii: Konečně pravda o jejich zmizení?!

Tři studenty se i přes veškerou snahu nepodařilo najít.
Tři studenty se i přes veškerou snahu nepodařilo najít. (Aha! Vratislav Konečný)

Už je tomu osmnáct let, kdy se za nevysvětlitelných okolností ztratili beze stopy v Albánii studenti Lenka Tučková a sourozenci Jan a Michal Pavelkovi. Podle českého spisovatele vše ukazuje k otřesnému rozuzlení. Měli se stát oběťmi obchodu s orgány.

Zjištění má podle webu Tn.cz potvrzovat vyjádření jednoho z hlavních vyšetřovatelů. Pozadí šokujícího příběhu je pak následující. Uvedená trojice společně vyrazila do Albánie v srpnu roku 2001. Vrátit domů se měli během září. Bohužel k tomu už nedošlo.

Ačkoliv bylo okamžitě zahájené intenzivní pátrání, přes veškerou snahu českých i mezinárodních institucí dopadlo neúspěšně. Objevily se informace o tom, že se měla trojice stát oběťmi obchodu s orgány. Informace o obchodu s orgány se objevily už v pamětech Carly del Ponteové, ta sice hovořila o roce 1999, výnosný obchod ale i dále podle Josefa Habase Urbana pokračoval. Srbský prokurátor Vladimir Vukčević měl uvést, že mezi oběťmi byli i tři lidé z Česka, jak píše uvedený web.

„Oběma rodinám všichni jen neustále psali, že ´pokračují v pátrání´, přitom hlavní vyšetřovatel kauzy se jasně vyjádřil, že v případu tzv. organ trafficking byly tři oběti české národnosti, dva muži a jedna žena“, vysvětluje Urban a dodává: „V inkriminované oblasti a daném čase se žádní jiní občané ČR neztratili.”

Albánské úřady ale přesto tyto spekulace nikdy nepotvrdily.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.