Hlavní obsah

Stehlíkovu budoucnost u armády bude řešit ministr

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) se bude zabývat budoucností ředitele odboru válečných veteránů Eduarda Stehlíka, jemuž armáda neprodloužila kontrakt, který vyprší na konci roku. Ministr nevylučuje ani revizi systemizace, která počítá s tím, že odbor povede civilista. Skutečnost, že by armáda přišla o ceněného odborníka, kritizovali v minulých dnech i někteří politici.

Foto: Milan Malíček, Právo

Plukovník Eduard Stehlík

Článek

Stehlíkovi ke konci roku končí vojenský závazek, ministerstvo nepočítalo s jeho prodloužením. Zároveň chce úřad z funkce šéfa odboru učinit místo pro civilistu, nikoliv pro vojáka. Na Stehlíkovu podporu vystoupilo v minulých dnech několik politiků včetně premiéra Andreje Babiše (ANO).

Změna v čele odboru pro válečné veterány je součástí změny systemizace, kterou by se měla vláda zabývat do konce roku. Metnar na středečním jednání sněmovního výboru pro obranu řekl, že řešení Stehlíkovy budoucnosti převzal a ještě definitivně nerozhodl. Poslancům, kteří se většinově v diskusi stavěli za Stehlíkovo setrvání, řekl, že si jejich názory rád vyslechne a možná budou vodítkem k rozhodnutí, které učiní.

Stehlík: V armádě už pro mne není místo, odcházím do civilu

Domácí

Stehlík stojí v čele odboru od roku 2014. Minulý týden řekl, že mu neprodloužili závazek, a na konci roku proto skončí. Po přesunu funkce ředitele do civilní tabulky se může přihlásit do nového výběrového řízení. To nepředpokládá, protože je přesvědčen, že v čele odboru má být voják. Uniforma mu podle něj otevírá lepší možnosti při jednání s vojáky.

Metnar označil Stehlíka za výborného historika. Motivace ke změně podle něj vycházela ze zkušeností například policie, kde podobnou pozici také zastává civilista.

Historik Stehlík skončí coby šéf odboru pro válečné veterány, Babiš chce zasáhnout

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám