Výbor Bundestagu odvolal poprvé v historii svého předsedu. Kvůli štvavým komentářům

Poprvé v sedmdesátileté historii Bundestagu sesadil některý z jeho výborů svého předsedu. Poslanci právního výboru odvolali ze svého čela Stephana Brandnera z Alternativy pro Německo (AfD). Politik čelil tvrdé kritice kvůli kontroverzním a štvavým komentářům, z nichž některé směřovaly na kritiky jeho strany.

Brandner je v Německu znám ostrými výpady proti svým kritikům. Současného ministra zahraničí Heika Maase označil za výsledek příbuzenského křížení a na adresu kancléřky Angely Merkelové poznamenal, že by ji poslal alespoň na 35 let „do basy“.

Po říjnovém útoku pravicového radikála na synagogu v Halle se nelichotivě vyjádřil o někdejším členovi vedení Ústřední rady Židů v Německu Michelu Friedmanovi. Po útoku také šířil tweet, jehož autor si stěžoval, že se němečtí politici „potloukají“ se svíčkami v synagogách a mešitách, a přitom dva náhodně zastřelení při útoku byli Němci. 

Krátce poté označil udělení německého řádu za zásluhu zpěvákovi Udu Lindenbergovi za jidášský peníz a tvrdil, že zpěvák vyznamenání dostal za to, že je kritický vůči AfD. 

Lindenberga, který se v 80. letech věnoval tématu meziněmeckých vztahů a několikrát usiloval o vystoupení v tehdejší NDR, prezident při předávání řádu chválil za to, že „zpíval proti rozdělení Německa“ a vyzdvihl i jeho angažmá v sociální sféře. Zpěvák má vlastní nadaci, která se věnuje humanitárním či kulturně-politickým záležitostem.

Po volbách v Sasku, Braniborsku a Durynsku, v kterých výrazně uspěla AfD, Lindenberg uvedl, že „tato krásná země už nepotřebuje žádné zpátečnické rasisty, štváče a nepřátelství rozdmýchávající žháře“.

Brandner se považuje za oběť „starých stran“

Ve výboru prohlásili poslanci ze všech frakcí s výjimkou AfD Brandnerovo předsednictví za neúnosné a vyzvali ho, aby odstoupil, což ale odmítl. Ve středu ho proto z funkce odvolali. Pro byli zástupci vládní konzervativní unie CDU/CSU, sociální demokraté z SPD, liberálové z FDP, Zelení a Levice, proti hlasovala AfD.

Předsednický post nyní podle portálu Spiegel online převzal Heribert Hirte z CDU, ačkoli funkce náleží AfD. Strana se ale rozhodla, že zatím nového předsedu nenavrhne. Zatímco ostatní strany Brandnerovo odvolání hodnotí jako následek jeho štvavých komentářů, Brandner se považuje za oběť „starých stran“.