12.11.2019 11:43

Byly uděleny Ceny Divadelních novin za sezonu 2018/2019

V pražském Divadle X10 předali v pondělí 11. listopadu odpoledne Ceny Divadelních novin za sezonu 2018/2019 Václav Marhold a Petr Uhlík (členové souboru) podle vlastního scénáře a v kostýmech a na scéně Jany Hauskrechtové.

Cenu tvoří diplom a grafický list Aleše Fulína, současného grafika Divadelních novin, který komentoval symbolickou strukturu svého obrazu: Nahoře jsou jakoby v dórském slohu stylizované iniciály DN, pod nimi je divadelní scéna se zataženou oponou, na níž je promítnuta trajektorie pohybu žonglérských míčů, jejichž stopa po překresu paradoxně zobrazuje motiv srdce – inspiroval jsem se u starých stroboskopických fotografií, které tyto artistní výkony dokumentují. Obdobná kresba je i mezi iniciály DN. Úplně dole je symbolicky zobrazena jednoduchá domácí stínohra.


Laureáti Cen Divadelních novin za sezonu 2018/2019

Činoherní divadlo

  • Ivan Buraj za režii inscenace Maloměšťáci, HaDivadlo, Brno, prem. 13. 12. 2018

Alternativní divadlo

  • Jan Nebeský za režii inscenace Pustina, Divadelní spolek Jedl, X10, Praha, prem. 18. 10. 2018

Hudební divadlo

  • Jiří Heřman a Robert Kružík za inscenaci Libuše, Národní divadlo Brno, Brno Výstaviště, prem. 7. 9. 2018

Taneční a pohybové divadlo

  • Jiří Kylián za choreografii inscenace Kylián – Mosty času, Národní divadlo, Praha, prem. 11. 10. 2018

Loutkové a výtvarné divadlo

  • Michaela Homolová za režii inscenace Šššš. Šššš. Hůůů. Haf!, Naivní divadlo Liberec, prem. 16. 3. 2019

Publikační počin v oblasti divadla

  • Bohuslav Blažek: Divadla v proměně civilizace, Pražská scéna 2018

Herecký výkon sezóny bez ohledu na žánry

  • Lucie Trmíková za roli Anny v inscenaci Soukromé rozhovory, Divadelní spolek Jedl, X10, Praha, prem. 28. 11. 2018

O laureátech rozhodla porota jmenovaná redakcí Divadelních novin (členové Společnosti Divadelních novin, redaktoři, stálí a významní přispěvatelé, další oslovené osobnosti) ve dvou kolech: v prvním písemném každý porotce mohl nominovat v každé kategorii tři počiny, prostý součet hlasů určil širší nominace (v případě shody počtu bodů na třetím místě do šifrši nominace postoupili všichni se stejným počtem bodů), v druhém ústním kole 8. října v Divadle Paměť se po rozpravě hlasováním rozhodlo o vítězi.

Odborná porota: Benoni Marcela, Berčíková Anežka, Boušová Veronika, Černá Kamila, Dehner Jan, Dvořáková Dita, Dvořák Jan, Erml Richard, Etlíková Barbora, Herman Josef, Hrdinová Radmila, Hulec Vladimír, Kauppinen Otto, Kerbr Jan, Klár Petr, Kolář Jan, Kykalová Kateřina, Lazorčaková Tatjana, Leška Rudo, Lešková Kateřina, Liška Barbora, Magdová Marcela, Macháček Martin, Malíková Nina, Mareček Luboš, Mlejnek Josef, Paterová Jana, Pavelková Tereza, Rathouská Kateřina, Soprová Jana, Strejčková Hana, Šaldová Lenka, Šlechtová Ema, Tichý Zdeněk A., Vašek Roman, Vondráková Adéla, Zachatá Petra, Žáček Ivan.

Autor článku: Převzato z: https://www.divadelni-noviny.cz/