Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Český básník křtí knihy minimalistických veršů. Objeví se v knize rekordů a kuriozit

Václav Budínský foto: Archiv Václava Budínského

Spisovatel a filosof Václav Budinský vydává další knihy svých veršů. Po prvotině čtyřverší následovalo dvojverší a jednoverší. Teď přichází s novým, ještě menším formátem. Ve středu pokřtí knížečky půlverší s názvem Vůl je Cool a čtvrtverší Vrť psem.
  12:30

„Jedná se o jakýsi extrémní poetický tvar, ale vzhledem k tomu, že něco takového ještě nevyšlo, asi to nemá a ani nemůže mít nějaký obecný název. Vlastně ani nevím, jak obecně půlverší a čtvrtverší pojmenovat,“ říká k definici jejich autor Václav Budinský.

Nejprve tvořil poezii tzv. „do šuplíku“. A ačkoliv ji začal psát už po roce 1989, záměr vydat první knihu tohoto druhu, tedy čtyřverší, naplnil až před třemi lety.

Knížečky veršů Václava Budinského

Čtyřverší vyšlo v klasickém formátu A5. A protože mají lidé podle Budinského stále méně času na čtení, sepsal dvojverší. A jak se zkracoval počet veršů, zmenšovala se i velikost knih. „Vždy na polovinu s určitou logikou zkracování básnických útvarů. Pokud máme například sto padesát čtyřverší, dvojverší či jednoverší a chceme, aby knížka byla přibližně stejně silná, jinak než půlením formátu to vlastně nelze zrealizovat,“ popisuje Budinský.

ukázky z knihy půlverší

Vůl není cool. Ego zahoď! Chrám v duši mám. Ecce hovno!

Poslední publikace, čtvrtverší s názvem Vrť psem, má formát A9 a formou i obsahem se jedná o naprostý světový unikát, který bude na středečním křtu zapsán do České knihy rekordů a kuriozit. Budinský přitom stále uvažuje o pokračování ve zkracování - ačkoliv podle jeho slov je čtvrtverší poslední útvar, ve kterém lze vyjádřit myšlenku a poselství.

„V jedné slabice už to nejde. Ale opravdu s nakladatelem uvažujeme, že bychom vydali knížečku ve formátu A10 s názvem Absolutní bezverší,“ dodává však, že to nemusí být úplně jednoduché, „Nevím, zda ji někdo bude schopný vyrobit, protože neuvěřitelné problémy nastaly už při tisku a svázání Čtvrtverší. Pokud ano, vydáme ji. Na obálce bude název a pak už jen prázdné listy, či spíše lístečky. Asi k ní budeme dávat i lupu, aby čtenář bezverší lépe viděl.“

Kdo má rád kuriozity

Inspiraci prý Budinský nehledá, stačí, aby pojal určitý záměr. „Za pár dní začne mozek (nebo něco v něm) plnit zadání a já jenom zapisuji.“ Přiznává však, že některé, jak sám říká, výplody fantazie, musí cenzurovat či mírně upravit. Zároveň dodává, že napsat smysluplné půlverší nebo čtvrtverší je mnohem náročnější než delší básnické útvary.

ukázky z knihy čtvrtverší

Zlost? Dost! Strach - vrah. Hu! Mor!!! Vím? Ne.

Podle jednasedmdesátiletého Budinského nejsou jeho knížečky veršíku pro každého. „Jsou určeny pro dvě skupiny lidí. Pro ty, kteří mají rádi kuriozity a také pro ty, kteří rádi přemýšlejí nad často filozofujícími obsahy těchto knížeček.“ Smysl veršíků však, právě pro jeho úspornost, není vždy ihned patrný. Například veršík Čas? Ras. z jeho nové knížečky. „Čas je určitě vždy ras, protože nás dříve či později připraví o vše krásné… “ vysvětluje Budinský.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.