Hračky

Jak vybrat správnou hračku pod stromeček? Vnímejte své děti

Nová hračka je jedním z nejčastějších dárků, které děti každoročně najdou na Štědrý den pod stromečkem. Řada rodičů nebo prarodičů přitom při výběru tápe a hračka pak měsíc po Vánocích končí bez povšimnutí v koutě. Podle odborníků je vhodné výběru věnovat větší pozornost. Dobře zvolená hračka dětem udělá radost, ale zároveň je rozvíjí, pomáhá jim zvládat nové dovednosti a déle vydrží.

Aniž si to dospělí často uvědomují, hračka pro dítě znamená mnohem více než pouhý předmět. „Dítě se identifikuje s příběhem hračky, buduje si k ní hluboký vztah. Není to pro ně způsob, jak zabít čas,“ říká Jana Víchová, psycholožka na Klinice dětské hematologie a onkologie Motolské nemocnice.

V první řadě by si rodiče měli podle Kristýny Křížové z hračkářství Agátin svět položit otázku, proč vlastně hračku dítěti kupují a v čem by je měla rozvíjet. Hračka má kromě potěšení v dítěti podporovat fantazii a kreativitu, spolu s dovednostmi, které jsou pro něj aktuální,“ vysvětluje. Zohlednit je dobré také perspektivu dalšího použití nebo rozšíření. „Variabilní hračka s dítětem roste a stále mu dává něco nového,“ dodává Křížová. Podle ní vůbec neplatí, že drahá hračka je zároveň dobrá.

Kvalitní materiál znamená méně smutku

Dobře vybraná hračka z kvalitního materiálu může do napjatých rodinných rozpočtů přinést i nemalou úsporu. „Než neustále nahrazovat polámané hračky z nekvalitních plastů novými je lepší vybrat takovou, která něco vydrží. Navíc pokud se rozbije oblíbená hračka, je to pro dítě mnohdy pocit, jako by umřel domácí mazlíček nebo člen rodiny,“ popisuje Jana Víchová. Ideální jsou tak hračky z odolných plastů nebo ze dřeva.

V každém věku se dítě učí něco jiného a hračky by tomu měly odpovídat. U nejmenších například rozvíjejí jemnou motoriku skládačky, o trochu později první stavebnice. Předškoláci pak zvládnou první společenské hry a vedle stavebnic jsou pro ně vhodné různé kuličkové a další dráhy. „Ve školním věku děti ocení i složitější hry a hračky, skrz které mohou něco vyrábět nebo poznávat,“ vysvětluje Křížová. Starší děti už pak stále častěji využívají k zábavě chytré telefony nebo tablety, ale i tak je možné je zaujmout například deskovou hrou.

Vnímat, co dítě baví, a hrát si společně

S výběrem té správné hračky přitom často může pomoci samotné dítě. Pokud je dost staré, o hračku si řekne nebo napíše Ježíškovi, u mladších musejí být rodiče pozornější. „Stačí si všímat, s čím si děti hrají ve školce či na návštěvě, případně si rodiče mohou půjčit hračky od kamarádů na vyzkoušení,“ radí Kristýna Křížová z hračkářství Agátin svět. „Nejlepší je celoročně vnímat, co dítě zajímá a baví, pak je výběr mnohem snazší,“ dodává.

Mnohdy si rodiče rovněž neuvědomí, že koupí hračky v dítěti vzbuzují očekávání společného hraní. „Pokud dítě dostane hračku nebo hru pro více hráčů, chce, aby se rodič zapojil také. Pokud to nedělá, je pak dítě zbytečně zklamané. Podobně nemá smysl pořizovat velkou autodráhu, když ji v malém bytě nebude mít kde postavit, nebo model letadla, když s ním pak nebude mít kde létat,“ popisuje Křížová.

0 Shares

One Comment

  1. Pingback: 5 vánočních trendů ze světa kreativních hraček, které budou vaše děti milovat » Pro-miminka.cz

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..