Dnes Pátek - oblacno 2°C
Zítra Sobota - skorojasno 7°C
Pátek 26. 4. 2024
Svátek má Oto
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Praha vyčerpá do dvou a půl roku možné kombinace značek aut
Ilustrační foto: archiv

Praha vyčerpá do dvou a půl roku možné kombinace značek aut

Pražský magistrát vyčerpá zhruba do dvou a půl roku všechny možné kombinace registračních značek na osobní vozidla. Nyní je na konci série začínající sedmičkou. Novinářům to dnes řekli zástupci magistrátního odboru dopravněsprávních činností. Jak bude situace v budoucnu řešena, zatím není jasné.

Pražskou značku tvoří v levé části kombinace číslice, písmena A a číslice a v pravé části pak jsou čtyři číslice. Město dále eviduje téměř tři tisícovky registračních značek na přání a stovky značek pro elektromobily. V hlavním městě je registrováno 1,224 milionu provozovaných vozidel.

„Za dva a půl roku Praha vyčerpá všechny možné kombinace, zbývají už pouze dvě série začínajícími číslicemi 8 a 9," řekl zástupce vedoucího evidence vozidel Petr Adámek.

Registrační značku, která již byla zlikvidována, následně není možné znovu používat a přidělit ji jinému vozidlu. Pro ilustraci, jen letos v září magistrátní odbor doprasvněsprávních činností provedl první registrace u 7000 vozů a udělal 1000 výměn značek.

Řešení budoucího nedostatku kombinací značek je v kompetenci ministerstva dopravy. Podle Adámka již v minulosti padly návrhy možných řešení a změny podoby značek. Přijato ale zatím žádné rozhodnutí nebylo. „Co bude, nevíme," řekl. Vyřazené a rozsekané značky odevzdává magistrát majiteli, tedy ministerstvu dopravy, které kov odveze k recyklaci.

Kromě běžných registračních značek vydává magistrát také ty na přání. Od 1. ledna 2015, kdy tato možnost vznikla, město eviduje 2700 takových značek. „Ročně takových žádostí bývá asi 400," řekl Adámek. Od 1. dubna letošního roku pak město zaregistrovalo také 750 elektromobilů.


Autor: ČTK

Pražská lítačka letos již podvanácté

24. dubna 2024 v 08:58

V pátek 26. dubna se koná  12. ročník závodu Pražská lítačka. Nově lze jako dopravní prostředek použít trolejbus nebo sdílené kolo. Registrace účastníků je od 15 hodin v Muzeu MHD ve Střešovicích, kde se také nachází cíl.

Začne první etapa opravy Slévačské ulice, potrvá do července

22. dubna 2024 v 07:55

Ve čtvrtek 25. dubna začne TSK Praha s opravou Slévačské ulice. První etapa proběhne v úseku od ulice Cíglerova po ulice Kukelská a Zdobnická. Během ní bude komplexně obnoven povrch komunikace, opraví se kanalizační vpusti, revizní šachty, dojde k úpravě dopravního značení a zařízení a k opravě...

Praha 6: Jak řešit pěší propojení Kladenské a Africké ulice

20. dubna 2024 ve 12:09

Pokud se chcete zapojit do rozhodování, která ze tří uvažovaných variant má šanci na realizaci, přijměte pozvání na veřejné setkání v úterý 23. dubna v 17 hodin u trafačky za domem na adrese Kladenská 12.

Děti rozdají smajlíky a mračouny

20. dubna 2024 v 08:07

Akce Smajlík vrací do ulic Prahy 4. Dopravně preventivní akci pořádá radnice a Policie České republiky. Děti si opět připravily pro řidiče smajlíky a mračouny.

Další články
Nahoru