Vůně kumkvatu potěší nejen o Vánocích, stejně jako červená omáčka

13. listopad 2019

Kumkvat – takhle si pěstitelé tzv. počeštili nejmenší citrus na světě kumquat, který připomíná miniaturní mandarinku. Číňané si tímto keříkem zkrášlují novoroční čas.

Jeho plody prý přinášejí štěstí. U nás se pěstuje kumkvat jako pokojová rostlina a při správné péči se dočkáme i chutných plodů. Je to hezký, malý keřík, který je stejně jako jiné citrusy stálezelený. Když brzy na jaře vykvete, provoní celou místnost. Zahradník František Hlubocký má kumkvat v těchto dnech obsypaný miniaturními oranžovými plody.

Chuťově kumkvat připomíná spíše citrón. Voní jako hodně aromatická mandarinka. Kůra je vhodná k sušení. Můžete ji přidat do cukroví nebo do čaje, který krásně provoní.  

Jak pěstovat kumkvat

Na rozdíl od jiných citrusů je tento keřík nenáročný na místo. Přes léto ho můžete mít venku na sluníčku a v zimě uvítá světlou a chladnou místnost, nejlépe na verandě nebo v ložnici. Na okně za snížené zálivky přežije zimu a brzy na jaře vykvete.

Červená omáčka z pálivých papriček

V současné době zpracováváme ještě rajčata a papriky, letos se jich urodilo díky teplému počsí hodně. Pálivé papričky je dobré usušit a poté použít na drobno nakrájené například do guláše. Nebo si můžete připravit červenou omáčku podle receptu pardubického zahradníka Františka Hlubockého:

Na přípravu chilli omáček není žádný univerzální návod

Rajčata rozvaříte včetně slupek do konzistence podobné kečupu. Když jsou rajčata rozvařená, přidáte na drobno nakrájené papričky. Dáte jich tolik, kolik snesete.

Provaříte a potom necháte do druhého dne vychladnout. Druhý den přepasírujete studenou hmotu přes síto a máte základ na omáčku. Dochutíte octem, cukrem, solí a olejem. Pomalu zahřejete, ale skutečně pomalu, jinak budete mít plnou místnost štiplavého zápachu.

A opět necháte vystydnout do druhého dne. Chladnou směsí naplníte malé skleničky. Můžete je zavařit jako např. okurky nebo stačí kyselina sorbová na špičku nože. Potom uložíte do špajzu. „Když manželka dovaří oběd, každý si do svého talíře přidá podle potřeby pálivou červenou omáčku. A jsme všichni spokojení,“ usmívá se František Hlubocký.

Spustit audio

Související