Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Český rekordman Václav Budinský (71). Napsal miniknihu ve formátu A9

Autor: Kateřina Baranová - 
13. listopadu 2019
18:17

O nový český rekord se zasloužil spisovatel, publicista a humorolog Václav Budinský (71). Napsal miniknihu čtyřverší v unikátním formátu A9, tedy 37 krát 52 milimetrů. A důvod je jasný! Lidi podle něj stále méně čtou a na knihy nemají čas.  

Dvě nové knihy představil Václav Budinský dnes odpoledne na křtu v pražské restauraci U Malířů. Obě publikace zakončují pětici sbírek veršů a jejich zlomků. Proč jsou ale jeho knihy menší a menší? „Je to v rámci takového zásadního poselství. Lidé totiž stále méně čtou, mají stále méně času na čtení. Je to tedy takové vtipné varování, jak to může skončit,“ vysvětlil Budinský.

Díky malým knihám také zjistil, jak je vlastně český jazyk krásný. „Je to chvála, že umožňuje, aby člověk ve dvou slabikách ve čtvrtverší vyjádřil nějakou myšlenku nebo pocit,“ řekl. Do budoucna také uvažuje o vydání absolutního bezverší. „Bude to vlastně prázdná kniha, jen na titulní stránce bude název knihy,“ dodal spisovatel, který se nyní pyšní českým rekordem.

Čtyřverší vyšlo v unikátním formátu A9, tedy 37 krát 52 milimetrů. Čtyřverší vyšlo v unikátním formátu A9, tedy 37 krát 52 milimetrů. | Blesk:TONDA TRAN

Dotáhl to

Certifikát o vytvoření českého rekordu za nejdelší posloupnost ve vydávání zmenšujících se sbírek veršů mu přišel předat osobně prezident agentury Dobrý den a spoluautor České knihy rekordů Miroslav Marek. „Často se lidé snaží utvořit rekord, ale nedotáhnou to do konce. Tady se to povedlo a můžu potvrdit, že se jedná o rekord,“ uvedl Marek. 

 

Zobrazit celou diskusi