Hlavní obsah

Tři hodiny, 130 mrtvých. Před čtyřmi lety útočili teroristé v Paříži

Foto: ČTK

13. listopad 2015. Hrůza v Paříži v přímém přenosu. Tak vypadala evakuace obětí útoku na hudební klub Bataclan.

Reklama

352 zraněných, 130 obětí, devět útočníků, šest míst, tři hodiny. Před čtyřmi lety byla Paříž dějištěm série teroristických útoků, které otřásly Francií i celým světem. Země si oběti připomněla minutou ticha a pietním procesím.

Článek

Vyšetřování útoků v centru francouzské metropole a na předměstí Saint-Denis, k nimž se přihlásil Islámský stát, skončilo teprve před několika týdny – jedenáct osob je ve vazbě, obvinění čelí celkem čtrnáct lidí. A to včetně Salaha Abdeslama, hlavního podezřelého a jediného člena tří útočících teroristických komand, který stane před soudem. Všichni ostatní jsou podle policie mrtví.

Abdeslama zadrželi vyšetřovatelé až po několikaměsíčním pátrání v březnu 2016 v bruselské čtvrti Molenbeek. Teroristu pak vydala Belgie do Francie. Nicméně ho za střelbu na bruselské policisty při zatýkání odsoudili právě i v Belgii k dvaceti letům za mřížemi.

Devětadvacetiletý Francouz s marockými kořeny se v Belgii narodil. V prosinci 2015 našla policie jeho otisky prstů, stopy po výbušninách a podomácku vyrobené pásy v bytě v bruselské čtvrti Schaerbeek.

Ten byl pronajatý na falešné jméno. Podle vyšetřovatelů si právě sem přišli Belgičané, kteří se v Paříži odpálili při sebevražedných útocích, pro výbušné pásy před přesunem do francouzské metropole. Sám Abdeslam se měl po sérii útoků se 130 oběťmi vrátit hned do Belgie. Na útocích se podle vyšetřovatelů fyzicky nepodílel, nicméně stojí za značnou částí jejich plánování.

Foto: ČTK

Hlavního podezřelého v případu pařížských útoků v roce 2015 Salaha Abdeslama v Belgii už odsoudili k 20 letům za mřížemi.

Policie hledá kvůli sérii útoků v Paříži před čtyřmi lety ještě další podezřelé – zatykač byl vydán na pět osob. Ty ale nejspíš zemřely při bojích v Sýrii a Iráku.

Obviněné pak posbírali policisté v uplynulých letech v různých koutech Evropy. V červnu se třeba objevila zpráva, že německá policie zatkla v Sasku-Anhaltsku muže v souvislosti s těmito útoky. Šlo o devětatřicetiletého Bosňana Adise A., kterého pak Německo vydalo do Belgie.

Výbuchy na stadionu, teror v pařížských podnicích

Tři hodiny teroru začaly na pařížském stadionu Stade de France před půl desátou večer. Francie hrála přátelský zápas s německým národním týmem, hře přihlížel i tehdejší prezident Francois Hollande i půlka národa – utkání vysílala televize. První sebevražedný atentátník se podle britské BBC odpálil poté, co u něj bezpečnostní kontrola odhalila výbušniny. Výbuch zabil jednoho kolemjdoucího. Poté spáchali u stadionu sebevražedný útok ještě dva další atentátníci.

Okolo půl desáté se pod palbou ocitli i návštěvníci baru Le Carillon v ulici Rue Alibert, která leží v 10. okrsku. Ten je u místních i turistů oblíbený pro bohatý noční život. Na místo střelec přijel v černém autě značky Seat a na hosty v baru začal útočit poloautomatickou zbraní. Lidé si zprvu mysleli, že slyší ohňostroje. „Všichni se vrhli na zem. Dali jsme si před hlavu stoly, abychom se ochránili,” popsal tehdy BBC Ben Grant, který seděl v zadní části baru.

Foto: ČTK

Situace na stadionu Stade de France, u kterého se odpálili tři sebevražední útočníci.

Střelec poté přešel na druhou stranu ulice a zaútočil na kambodžskou restauraci Le Petit Cambodge. Útok na oba podniky, kde muž vystřílel více než 100 nábojů, si vyžádal patnáct obětí, stejný počet lidí byl i zraněn. Stejné černé auto poté viděli i svědci u dalšího místa činu – v restauracích v ulici Rue de la Fontaine-au-Roi. Ta leží jen několik ulic jižně od Rue Alibert. V Cafe Bonne Biere a pizzerii La Casa zemřelo dalších pět lidí. Zraněných bylo osm.

Tmavé vozidlo se objevilo i u dalšího baru v ulici Rue de Charonne. Dva muži tu začali střílet na zahrádce podniku. Zemřelo devatenáct lidí. „Trvalo to nejméně tři minuty,” popsal jeden ze svědků pro BBC. „Potom nasedli zpátky do auta a jeli směrem ke stanici metra.”

Všechny tyto útoky se odehrály v rámci necelých 20 minut.

Ve 21:40 zaútočil Brahim Abdeslam, bratr obviněného Salaha Abdeslama, v restauraci Le Comptoir Voltaire v ulici Boulevard Voltaire. Při sebevražedném útoku byla zraněna jedna další osoba.

„Jako kdyby mi na paži vybuchla petarda,” popsal svědek u Bataclanu

Bylo tři čtvrtě na deset večer, když si vstup do hudebního klubu Bataclan v 11. okrsku prostříleli tři těžce ozbrojení muži. Hrála tam zrovna americká kapela Eagles of Death Metal – bylo vyprodáno, na místě tedy bylo zhruba 1 500 lidí. Útočníci do nich začali z mezipatra střílet útočnými puškami.

„Uvnitř to byla špinavá řezničina, lidé s kulkami v hlavě, stříleli je shora do hlavy, zatímco padali na zem,“ řekl agentuře AFP nedaleko Bataclanu policista, který se zúčastnil nočního zásahu.

Jeden ze střelců podle svědků křičel v arabštině „Alláhu akbar”, tedy Bůh je velký. Další měl mluvit o prezidentu Hollandeovi a zapojení Francie do konfliktu v Sýrii.

Útok popsal i novinář Le Monde Daniel Psenny, který v té době bydlel v ulici za klubem. Pracoval onoho večera z domova a myslel si, že rány, které slyší, vycházejí ze zapnuté televize. „Jak se ale začaly opakovat, šel jsem k oknu a uviděl lidi, jak s křikem vybíhají z nouzových východů Bataclanu,” popsal pro Le Monde s tím, že nejprve dění před sebou z pozice novináře natočil. Pak mu ale došlo, že to, čeho je svědkem, není obyčejná pouliční rvačka. „Šel jsem dolů a otevřel dveře, aby měli lidé nějaký úkryt. Ale nikdo toho nevyužil,” uvedl.

Střelba asi po deseti minutách ustala a Psenny na ulici uviděl ležet bezvládná těla. Před vchodem do jeho domu ležel tváří dolů muž, evidentně ve špatném stavu. S dalšími lidmi ho odtáhli do domu. Potom ale začala střelba nanovo. „Bylo to, jako kdyby mi na levé paži vybuchla petarda. Začalo to hodně bolet a krvácet. Neviděl jsem, kdo střílí, ale zpětně si myslím, že střelec útočil buď z ulice, nebo z Bataclanu – z okna v prvním patře,” popsal Psenny.

V Bataclanu v ulici Boulevard Voltaire zemřelo 89 lidí. Nejméně 99 dalších si odneslo vážná zranění.

Od atentátů na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo ze začátku roku 2015 zahynulo při teroristických útocích ve Francii přes 250 lidí, připomněla AFP.

Reklama

Doporučované