Přehled tisku: zákon o eutanazii zamíří do sněmovny a Praha uzavře partnerství s Tchaj-pejí

Ve čtvrtečních novinách se píše o tom, že pracovní skupina brzy předloží ve sněmovně návrh zákona o legalizaci eutanazie. Taiwanská metropole Tchaj-pej předběžně schválila sesterskou smlouvu s Prahou. A VZP dává bonusy lékařům, kteří pomáhají obézním dětem s hubnutím. Přehled tisku sestavil Radiožurnál.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eutanázie (ilustrační foto)

Eutanázie (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Lidové noviny

V Česku se každoročně léčí ze závislosti na sedativech a hypnotikách až 3 000 lidí. Píší o tom čtvrteční Lidové noviny. Podle odborných odhadů, na které odkazuje Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti, zneužívalo v roce 2016 účinků sedativ asi 885 tisíc lidí.

Nový Zéland uspořádá referendum o legalizaci eutanazie. Občané rozhodnou příští rok

Číst článek

Lidem závislých na tomto druhu léků hrozí potíže jako úzkost, chvění, tlak na hrudi, bolest břicha nebo hlavy, slabost a únava. Důsledkem může být paradoxně i nespavost, proti které mají léky pomáhat. Lidé taky často nevědí, že prášky na spaní vedou k zhoršování paměti.

Mf Dnes

V Česku i v dalších zemích Evropské unie by v budoucnu mohla být legalizovaná eutanazie. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Na návrhu zákona se v úterý shodla pracovní skupina. Výkon eutanazie by měly hradit zdravotní pojišťovny.

Návrh zákona o eutanazii chce do konce března předložit sněmovně lékařka a poslankyně za ANO Věra Procházková. Ještě předtím ale plánuje nechat návrh posoudit asi dvaceti odborníkům, zejména lékařům. V poslanecké sněmovně má ale legalizace eutanazie řadu odpůrců.

E15

Kraslický výrobce hudebních nástrojů Amati - Denak si najal krizového manažera. Dočtete se o tom v čtvrtečním vydání deníku E15. Firma je od začátku listopadu v úpadku a potřebuje nový kapitál. O investorovi by se mělo rozhodnout v následujících dvou týdnech.

Krizovým manažerem podniku se stal Jiří Melničuk. Jeho hlavní úkol bude připravit firmu na reorganizaci a uchránit ji od možné exekuce. Podle jednatele Amati - Denak Jiřího Šípka je nedůležitější zachovat výrobu. Podnik už má několik nabídek od možných investorů.

Regionální Deník

Okresní soud v Ostravě vyměřil podmíněný trest čtyřiadvacetileté ženě za dipování. Informuje o tom Regionální Deník. Dipování je nelegální provozování loterie na internetu a sociálních sítích. Jde zřejmě o první odsuzující verdikt v Česku v souvislosti s dipováním.

Odsouzená žena byla organizátorka loterie na internetu, kde se sdružovaly desítky hráček. Žena bez povolení Ministerstva financí a v rozporu se zákonem o hazardních hrách provozovala věcnou i finanční loterii.

Deník N

Město Tchaj-pej předběžně schválilo sesterskou smlouvu s Prahou. Tématu se věnuje čtvrteční vydání Deníku N. Podle smlouvy by mezi sebou města měla rozvíjet přátelské kontakty, ekonomiku, obchodní styk a také spolupracovat v oblasti kultury, vzdělávání, technologií, vědy a zdraví.

Rada hlavního města schválila vypovězení smlouvy s Pekingem. Krok ještě musí projednat zastupitelé

Číst článek

Rozhodnutí musí ještě potvrdit Tchaj-pejské zastupitelstvo. Podle vedoucího oddělení zahraničních vztahů a protokolárních záležitostí magistrátu Martina Churavého, by smlouva měla být uzavřena do konce roku. Praha minulý měsíc zrušila smlouvu s Pekingem.

Hospodářské noviny

Všeobecná zdravotní pojišťovna dává bonusy praktickým lékařům, kteří pomáhají obézním dětem zdravě jíst a hubnout. Tématu se věnuje článek v Hospodářských novinách. Kromě toho VZP odmění lékaře i za udržení dobré kondice diabetiků a lidí s vysokým krevním tlakem.

Obézních dětí v Česku stále přibývá. Podle olomoucké Univerzity Palackého trpí obezitou každý pátý žák druhého stupně základní školy. Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek předpokládá, že bonusy pro lékaře pomůžou zlepšit péči o pacienty a do budoucna taky ušetří peníze celému systému. Podle něj totiž třeba diabetici nebudou v budoucnu muset podstupovat celou řadu zákroků.

Ivana Růžičková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme