Bylo 20. června 2001, když Helena Čermáková zavolala na policii, že její pětiletá dcerka Terezka nepřišla domů ze hřiště, kde si údajně hrála. Police okamžitě vyhlásila pátrání, do kterého se kromě stovky policistů zapojilo takřka celé město.

První podezření

Každým dnem, kdy se Terezku nepodařilo najít, rozšířilo policejní oddělení počet policistů a okruh hledání. Nakonec ji hledalo skoro tisíc policistů i za hranicemi Kladna, kde rodina bydlela. Ve zprávách běžely upoutávky s roztomilou dětskou tváří a kontaktem na policii. Všichni s matkou soucítili.

Policie neměla nic, a to ani přes zapojení psovodů. Neexistovala žádná stopa a vyšetřovatelé si to nedokázali vysvětlit. To bylo poprvé, kdy začali podezřívat matku, že jim neříká celou pravdu. Tlak Helenu donutil překopat první výpověď, podle které Terezka zmizela v okamžiku, když si šla rychle něco koupit do obchodu. Obchod se po třech dnech změnil na opalování u hřiště: Helena na chvíli zavřela oči a dcera byla pryč.

To už vyšetřovatelům přišlo krajně podezřelé a matku si po dvou dnech pozvali ještě jednou. Výpověď znovu změnila a odhalila v ní první kousek skládačky: byla opilá a nepamatovala si, kdy Terezka vůbec zmizela.

Pokus o sebevraždu

Pátrání po nezvěstné Terezce se ze stovek policistů a dobrovolníků smrsklo na několik desítek. Matku začali podezřívat ze zabití, jejich podezření se částečně potvrdilo 26. června, kdy se Helena pokusila spáchat sebevraždu skokem z třetího patra. Skok přežila, odnesla si několik zlomenin. Před pokusem napsala dopis na rozloučenou. Vyšetřovatel případu ho popsal jako zmatečný a nejednoznačný - Helena se v něm obvinila z dceřina zmizení, zároveň popírala jakoukoliv vinu.

Tělo Terezky Čermákové našli 9. července v lese pod sutinami bývalé hájenky. Helena krátce na to přiznala vinu a konečně odhalila celou pravdu: domů přišla opilá a dcerka si k ní lehla do postele, aby se k matce přitulila. Helena se probudila druhého dne dopoledne a našla Terezku bez známek života. Rty měla namodralé, tělo studené. Spánek měla Helena tak tvrdý, že neucítila dceřin boj o kyslík.

Našel se svědek, který v den ohlášení zmizení viděl ženu s dítětem v náručí, jak zmateně krouží po sídlišti. Helena doznala, že nevěděla, co má dělat, zpanikařila a odešla s dcerou do lesa Bažantice k rozpadlé hájence a její tělo schovala do hlínou zasypaného sklepa.

Trest a svoboda

Pitva a toxikologické testy odhalily, že malá Terezka měla v krvi neuvěřitelných 3,2 promile alkoholu. Helena Čermáková byla v březnu následujícího roku obviněna z úmyslného ublížení na zdraví s následkem smrti a odsouzena ke třem letům odnětí svobody. O Vánocích 2001 se ještě jednou pokusila o sebevraždu pomocí spolykání prášků. Těsně po rozsudku utekla a do vězení nastoupila až v únoru 2003.

Na svobodě se ocitla v roce 2006 a řekla, že svého činu bude navždy litovat. Po propuštění nějakou dobu pobývala v azylovém domě v Krnově, než se přestěhovala do Uherského Hradiště. Helena se vdala a přijala manželovo jméno Pokorná. Smrt dcerky ji údajně dodnes straší v nočních můrách.