Chlapi mu to nevěřili. „Původně jsem řekl, že to ujdu do hodiny po rukách. Pak jsem si uvědomil, že po rukách chodit neumím. Proto jsem se vsadil, že do dvou hodin to dám pozpátku,“ vysvětlil. Oni se toho chytli a sázka, že z Husince přes Výrov a Husineckou přehradu zvládne trasu 4,5 kilometru do dvou hodin, byla na světě.

A protože je pan Türk velký recesista, umluvil manželku Janu a v úterý odpoledne vyrazili na túru Husinec – Prachatice společně. Manželka Jana pověsila na krk mobilní telefon a celou vycházku natáčela a hlavně Stanislavovi dělala oči a navigovala ho. „Důkaz musí být, aby kolegové věřili,“ vysvětlil těsně před startem u husineckého autobusového nádraží Stanislav Türk.

Z Husince vyrazil v 15.15 hodin. Původně chtěl pozpátku dojít jen nad přehradu, tedy nějakých 4,5 kilometru. Došel až domů, do prachatické Mírové ulice. Video manželky Jany tak končí v 16.27 hodin. Vytyčenou trasu tak pozpátku ušel za 72 minut.

Stanislav Türk sázku vyhrál. Už teď se těší, že mu oba kamarádi přinesou jeho výhru. Vsadil se s každým o tři piva. „A bude to Klostermann, tady od Vojty Kosmatů od Blanice. Kluci mi je přivezou v PET lahvích,“ těší se na tekutou výhru.