ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 14861 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Česká televize uvede nový cyklus o tom, jak si nepodělat život

0 Redakce 14.11.2019

Nový cyklus České televize nazvaný Jak si nepodělat život přivedl ke spolupráci Miroslava Krobota s Janem Hřebejkem, Terezu Brodskou s Terezou Kopáčovou i Ondřeje Vetchého s Vítem Karasem. První z filmů, nazvaný Až budou krávy lítat, uvidí diváci v premiéře příští neděli 24. listopadu od 20.15 na programu ČT1.

„Tereza Kopáčová za mnou přišla s tím, že by České televizi slušely komediální filmy, které jsou více o ženách. Respektive ženy jsou v nesnázích či nesnází pro jiné. Chtěla lehčí formou vyprávět o strachu z pokaženého života, o naději, která je spojena s odhodláním poprat se o kvalitu vlastního osudu. Každého z nás totiž občas silně zasáhne podezření, že jsme si, málem, podělali život. Kdy se definitivně naše pracně a úzkostlivě budovaná stabilita navěky zhroutí. No a tam někde začínají naše filmy,“ říká kreativní producent cyklu Michal Reitler.

Brodskou si vybrala sama režisérka

V prvním filmu v režii Terezy Kopáčové, vedoucí celého projektu, se představí mladá plnoštíhlá učitelka, která má mindrák ze své postavy. Díky kurzu burlesky si ale postupně dodá sebevědomí a pozitivní přístup se snaží přenést i na ostatní. „Půl roku před začátkem natáčení jsem trénovala kondici a pohyb. Měla jsem dvě trenérky a choreografky, které se na mně střídaly a dávaly mi milosrdně do těla. Musela jsem se psychicky připravit na nahotu ve filmu a taky přestat hubnout,“ říká hlavní představitelka filmu Až budou krávy lítat Eva Hacurová. Druhý snímek, opět v režii Terezy Kopáčové, se jmenuje Můj bezvadnej život. Hlavní roli ztvárňuje Tereza Brodská, kterou si do filmu, jenž bude mít premiéru 8. prosince, vybrala sama režisérka.

„Měla jsem takové období, kdy jsem si myslela, že zvládnu svou energií, odhodláním a nasazením úplně všechno. Ale bylo toho zjevně už moc, takže po takové poslední kapce můj organismus řekl ne a vyrobil mi podivné věci okolo očí, šířilo se to, zanedlouho jsem se proměnila v ještěra. Doktoři si nevěděli rady, alternativní medicína a šarlatáni taky ne, nakonec jsem pochopila, že budu muset změnit pohled na sebe samotnou a svůj život,“ vypráví Tereza Kopáčová historku, která se stala i inspirací pro scenáristku snímku Alice Nellis. „Když jsme s Alicí hledaly téma pro můj film a moc nám to nešlo, vyprávěly jsme si i naše holčičí věci a já jí mezi řečí ukázala mé ještěří fotky. Alice se toho chytla, i když já se bránila, že to není na film.“

Křenková se ukáže po boku Krobota

O týden dříve, v první adventní neděli, uvede ČT1 snímek režírovaný Janem Hřebejkem podle scénáře Tomáše Pavlíčka. Nonstop lahůdky se odehrávají během jedné chladné noci, kdy jedna nepovedená večeře mladého páru a následný zmeškaný vlak svede dohromady majitele lahůdek v podání Miroslava Krobota a Lenku, kterou ztvárnila Eliška Křenková.

„S Mirkem se mi pracovalo skvěle. Vždycky jsem s ním chtěla točit. Miluju jeho herecký projev. Byla jsem nadšená, když ho obsadili a nadšení se jenom stupňovalo během natáčení. Naprosto jsem si ho zamilovala jako kolegu i jako člověka a doufám, že se zase nějak potkáme.“

Poslední ze snímků, nazvaný Beze stopy, svede na filmové plátno Ondřeje Vetchého a Václava Švarce. „Jelikož jsme se s Ondřejem Vetchým setkali už při státnicích na DAMU, kdy byl jedním ze členů komise, nebyl jsem ze setkání tolik nervózní, jako spíš zvědavý, jak pracuje. Překvapilo mě, kolik životní síly v sobě chlap, kterému je už k šedesátce, může mít. Bylo pro mne nesmírným štěstím setkat se s hercem, který ke své práci přistupuje s odpovědností a vnitřním vkladem,“ vysvětluje Švarc.

Film režiséra Víta Karase představí samotářského muže, který tráví zimy v lesích a opuštěných chatách, v nichž tajně přespává. A to až do chvíle, než se mu do cesty přimotají dva lidé a jedno dítě. Poslední z filmů cyklu Jak si nepodělat život uvede Česká televize v neděli 15. prosince.