Cesta. Divadelní road movie o putování za vlastní identitou, které je vlastně tím pravým cílem

14. listopad 2019 10:04

Posledním premiérovým titulem, který Divadlo Drak uvede v roce 2019, je autorská inscenace Cesta Tomáše Jarkovského a Jakuba Vašíčka. Divadelní road movie o mnohdy nelehkém putování za pochopením vlastní identity a o hledání svého místa v životě je určena dospívajícímu publiku. 

Premiérová představení proběhnou výjimečně v pátek 15. listopadu 2019 od 17:00 a 19:00 hodin ve Studiu Divadla Drak.

Čtěte také

„Prvotní nápad pro vznik této inscenace se zrodil při zkoušení Bílého tesáka, respektive v souvislosti s posledním jeho obrazem, který je takový „kerouacovský“. Začali jsme se zabývat motivem cesty jako putováním za vlastní identitou. Vzápětí jsme si taky uvědomili, že ten princip iniciační cesty se - aspoň pro nás - táhne americkou literaturou už někdy od Marka Twaina, že postavy tuláků kromě něj fascinovaly třeba právě Londona s Kerouacem, kteří takoví sami byli, a pokračuje až do dneška někam k McCarthymu.“ řekl o inspiraci k novém titulu režisér Jakub Vašíček.

Tvůrci inscenace nechávají dospívající diváky kráčet spolu s Jackem, pojmenovaném právě po tulácké dvojici autorů London-Kerouac, po cestě hledání sebe sama. Hranice mezi cestou k sobě, a naopak útěkem od sebe samého je přinejmenším zpočátku velmi nejasná, a ne každá cesta také vede k cíli.

Ne vše, co v životě děláme, musí mít nějaký předem stanovený účel

I ztrácení se na vlastní cestě, bloudění, objevování nových směrů, nebo jenom prodlévání může být užitečné a obohacující. Dnešek je zásadně orientován na výkon a výsledek, proto považujeme za užitečné se s dospívajícími diváky divadelně trochu zatoulat a ukázat jim, že nevědět kudy kam a co se sebou je přirozená životní situace, do níž se čas od času dostane každý. Nebo přinejmenším každý, kdo přemýšlí.

Divadelní road movie o cestě, která je vlastně cílem. Inscenace Cesta v Divadle Drak

„Inscenací pro mladé publikum jsme už s Kubou vytvořili několik a vždy nás při jejich přípravě nejvíc zajímal právě ten iniciační moment, kdy člověk skrz nějaké hraniční - ať už příjemné či nepříjemné - situace objeví kus sama sebe. Zjistí, kdo je, co chce, zaujme postoj sám k sobě a tím i ke světu a svému místu v něm. Toto téma se čas od času propíše i do některých jiných našich inscenací, ale právě u těch určených dospívajícím se přímo nabízí. A nás dlouhodobě divadelně zajímá asi ze všeho nejvíc, proto pro tuto diváckou skupinu tvoříme tak rádi,“ vysvětluje dramaturg Tomáš Jarkovský.

Divadelní road movie o cestě, která je vlastně cílem. Inscenace Cesta v Divadle Drak

Výtvarná složka představení plně využívá nabízenou variabilitu studiového prostoru. Autor scény, Kamil Bělohlávek, vytvořil jeviště jako pomyslnou cestou protínající studio středem po celé jeho délce a po jeho stranách umístil hlediště. Díky této prostorové dispozici se diváci stávají přímými účastníky děje, který sledují z obou stran této cesty, jako by seděli přímo u její krajnice.

Čtěte také

Uvolněnou atmosféru divadelní jam-session pak umocňují jak kostýmy Terezy Vašíčkové, tak scénická hudba Daniela Čámského. Ta je naživo interpretovaná členy souboru Divadla Drak Filipem Humlem, Milanem Žďárským, Jiřím Vyšohlídem, Pavlem Černíkem a Janem Čipčalou.

Dvojici hlavních mužských představitelů, Dominika Linku jako Jacka, hrdinu kterého autoři na cestu vybavili osobními prohrami, komplexy i zklamáním, a jeho protipól tuláka Hucka (pojmenovaného podle Twainova legendárního nenapravitelného tuláka Huckelberryho Finna) v podání Milana Hajna, doplňuje Jazmína Piktorová v roli Carolyne.

Divadlo Drak v Hradci Králové odpočátku vychází nejen z tradice (východo)českého loutkářství, ale také z principu originální autorské tvorby pro děti i dospělé založené na imaginaci a neotřelé nápaditosti.

„Jsme divadlo pro děti a mládež a právě inscenace pro dospívající mládež na našem repertoáru už nějakou dobu scházela. Tato divácká skupina je navíc obecně v českém divadle spíše opomíjena, proto jsme rádi, že teď budeme mít ve své nabídce titul, který je mladým divákům tematicky blízký a akcentuje nelehké období dospívání,“ podělila se o důvody, které uvedení inscenace předcházely, Eliška Finková, ředitelka Divadla Drak.

V neděli 17. listopadu jste v 15:00 hodin zváni do Divadla Drak na vernisáž výstavy A neříkej to ve škole..., která mapuje období totality pohledem jedné obyčejné rodiny. A v 17:00 hodin začne představení Zeď, které také vzniklo přímo k výročí Sametové revoluce.

autoři: Romana Joudalová , baj | zdroj: Divadlo Drak
Spustit audio

Související