Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Bývalému rakouskému běžci na lyžích hrozí vězení. Za doping si může Dürr odsedět až pět let

Sport

  11:17
Až pět let vězení hrozí bývalému rakouskému běžci na lyžích Johannesi Dürrovi za doping, k němuž napomáhal i jiným sportovcům. Státní zastupitelství v Innsbrucku ho dnes obžalovalo z obzvlášť závažného sportovního podvodu.

Johannes Dürr je obviněn z dopingu. foto: skysportsaustria.atReprofoto

Dürr podle obžaloby před letošním mistrovstvím světa v klasickém lyžování v Seefeldu distribuoval mezi závodníky růstové hormony a zprostředkovával jim kontakt s německým lékařem, který jim poskytoval krevní doping.

Už minulý měsíc dostal dvaatřicetiletý Dürr od národního antidopingového výboru doživotní distanc za opakované porušení dopingových pravidel. V roce 2014 byl kvůli užívání krevního dopingu EPO vyloučen z olympijských her v Soči, kde měl v závodu na 50 km patřit mezi adepty na medaili, a dostal dvouletý distanc.

Dürr se k opětovnému dopingu přiznal a pomohl k rozbití dopingové sítě kolem lékaře Marka Schmidta v kauze, která odstartovala v únoru během mistrovství světa v Seefeldu. Podle vyšetřovatelů spolupracovalo se Schmidtem 21 sportovců z pěti odvětví. Bývalí Dürrovi kolegové běžci Max Hauke, Dominik Baldauf a cyklisté Stefan Denifl s Georgem Preidlerem dostali v této souvislosti čtyřletý distanc.

Hauke byl navíc nepravomocně odsouzen k pěti měsícům vězení za podvod, neboť investoval do dopingu 50.000 eur od svých partnerů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!