Panelová výstava o revolučním roce 1989 je určena především pro školy
Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Teplice – Regionální muzeum v Teplicích připravilo ke 30. výročí listopadových událostí panelovou výstavu s názvem Chceme čistý vzduch! Přes ekologii ke svobodě. Vernisáž byla spojená s přednáškou historika a pedagoga Jaroslava Rokoského a konala se ve středu 13. listopadu v rokokovém sále teplického zámku.

Podle Rokoského je výstava koncipovaná především pro účely škol. Přináší informace z období od ekologických demonstrací v Teplicích až k prvním svobodným volbám v roce 1990. Ve své přednášce Rokoský přiblížil atmosféru doby před listopadovými událostmi. Dotkl se nejvýraznějších rozdílů u nás i v Evropě před a po revoluci. Zmínil, jak v době totality měla veřejnost omezený přístup k informacím, poukázal na tlak, pod kterým tehdy působila média a přiblížil tvrdou cenzuru ovlivňovanou diktaturou Moskvy. Pohovořil také o politických osobnostech totalitní doby, zejména o prezidentu Gustavu Husákovi, Michailu Gorbačovi a dalších.

Návštěvníci vernisáže měli díky Rokovskému možnost vidět rovněž řadu dobových dokumentů. Kupříkladu identické záznamy příšlušníků STB, hlášení policie z ekologických demonstrací v Teplicích, z následných studentských demonstrací v Praze a další materiály. Rokosovský přiblížil situaci bouřlivého roku 1989 i v sousedních zemích tehdejší RVHP. Zdůraznil odlišnou pozici Polska, které bylo vždy jiné a diktatuře Sovětů se vzpíralo. Hovořil o tom, jak komunisté, kteří se od vzniku strany řídili pokyny z Moskvy, nedokázali relevantně reagovat, když jim Gorbačov poskytl prostor, aby řídili chod věcí sami, bez dohledu a diktátu Moskvy.

Panelová výstava Chceme čistý vzduch! Přes ekologii ke svobodě je od čtvrtka 14. listopadu instalovaná ve foyer teplického zámku. Zhlédnout ji zájemci mohou do neděle 1. prosince.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru