Hlavní obsah

Lékař souzený za mnohamilionový tunel pojišťovny zemřel, jeho stíhání se zastaví

Právo, Patrik Biskup

Hrozilo mu až deset let vězení za jeden z největších tunelů zdravotní pojišťovny. Plzeňský lékař Zbyšek Urban (54), který podle obžaloby léta účtoval Zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra (ZPMV) výkony, které pacientům neprovedl, už ale k soudu nedorazí. Podle informací Práva minulý týden zemřel.

Foto: Jan Švábek, Právo

Lékař Zbyšek Urban před Krajským soudem v Plzni (archivní snímek)

Článek

„Je to pravda,“ potvrdil ve čtvrtek Právu Urbanův advokát. Podle něj soud musí nyní trestní stíhání jeho klienta zastavit.

„O smrti obžalovaného zatím nemám žádnou oficiální zprávu. Až ji dostanu, vyžádám si úmrtní list a poté mohu trestní stíhání zastavit,“ uvedl předseda senátu Martin Kantor, který případ projednává.

Podle něj ale trestní stíhání druhého obžalovaného, kterým je bývalý šéf regionální pobočky ZPMV Josef Cibulka (65), bude pokračovat. Ten měl podle státní zástupkyně Urbana krýt a měl se za to nechat uplácet. Celkem měli oba muži způsobit pojišťovně škodu za více než 50 milionů korun.

Urban měl podle spisu Cibulkovi odevzdávat statisíce korun měsíčně. Kromě toho mu osmkrát zaplatil luxusní dovolenou, daroval mu byt, zaplatil za něho výrobu kuchyně nebo manželské postele a také ho obdarovával lahvemi luxusního alkoholu. „Obžalovaný Josef Cibulka přislíbil obžalovanému lékaři Zbyšku Urbanovi, že kontroly jeho zdravotnického zařízení budou čistě formální,“ popsala žalobkyně spolupráci obou mužů.

Bral to jako běžnou praxi

Urban provozoval ambulance v Třemošné, Plasích a Nýřanech. Zaměstnával 35 lidí, z toho sedm lékařů. U soudu se přiznal jen k části trestné činnosti. Údajně tak činil proto, aby udržel svá zdravotnická zařízení v provozu. „Beru to tak, že to je běžná praxe,“ prohlásil dříve před soudem Urban.

Lékař podle obžaloby vykazoval fiktivní úkony a luxusem uplácel šéfa pojišťovny

Krimi

Podle něj o podvodech věděl nejen Cibulka, ale i vedení pojišťovny z pražské centrály. „Dostal jsem instrukce, že se mám držet určitých dimenzí, těch jsem se držel,“ uvedl Urban s tím, že za normálních okolností by si pojišťovna takového nárůstu plateb za lékařské výkony musela všimnout skrze kontrolní mechanismy.

Urban už byl v této kauze jednou odsouzen, když v říjnu 2016 vyfasoval za podvod sedm let. Vrchní soud v Praze ale po odvolání rozsudek zrušil a případ znovu vrátil do Plzně, a to i kvůli tomu, že Urban později svou výpověď doplnil o propojení právě s Cibulkou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám