Hlavní obsah

Demokracie je lepší než komunismus, myslí si nejvíc Čechů od rozpadu federace

Foto: Profimedia.cz

Polistopadový režim lidé převážně hodnotí kladně.

Reklama

Polistopadový režim dostal v průzkumu ústavu STEM nejlepší hodnocení od roku 1992.

Článek

Do třicátého výročí startu sametové revoluce, která vyústila v demokratický režim, zbývají tři dny. Polistopadový vývoj české společnosti přitom lidé podle nejnovějšího průzkumu ústavu STEM vnímají nejkladněji od začátku devadesátých let.

Zhruba dvě třetiny Čechů pokládají režim po listopadu 1989 za lepší než předlistopadový. Za mnohem nebo trochu horší považuje polistopadový vývoj 16 procent respondentů, což je nejnižší podíl od roku 1992. K polistopadovému vývoji jsou podstatně kritičtější starší občané, lidé nedostatečně materiálně zajištění a voliči levice.

Současný režim zhodnotilo jako lepší než komunistický 64 procent dotázaných. Pětina respondentů pokládá oba režimy za zhruba stejné.

Při osobním hodnocení polistopadového vývoje v ČR vyjádřilo 27 procent tázaných výrazné nebo dostatečné uspokojení, naopak 18 procent lidí bylo nespokojeno či výrazně nespokojeno. Zbylých 55 procent má v tomto ohledu smíšené pocity.

Podíl osobně nespokojených je tak nejnižší od roku 1997, kdy STEM tuto otázku do šetření poprvé zahrnul. Podíl spokojených respondentů byl vyšší jen jednou – v předchozím kulatém výročí sametové revoluce v roce 2009, kdy spokojenost vyjádřilo 30 procent občanů.

S tím, že ekonomický a politický vývoj v ČR přináší lepší budoucnost jejich dětem, souhlasilo nebo spíše souhlasilo 63 procent dotázaných. STEM podotkl, že optimismus je v této otázce podstatně nižší než na začátku 90. let a v letech 2006 až 2007.

Velmi patrný je rozdíl hodnocení vývoje podle věku. Zatímco nejmladší věková skupina, která se narodila do demokracie, vnímá vývoj převážně pozitivně u lidí ve věku nad šedesát let převažuje nespokojenost se současností.

Podobně je ostrý rozdíl i mezi dotazovanými, kteří jsou zajištění a těmi, kteří jsou v nouzi. Zatímco dobře i průměrně zajištění lidé si demokracii chválí, lidé v nouzi se vůči němu vyhraňují.

„Zlom nastává v tom, že se odděluje zhruba 30 procent společnosti, která si připadá chudá,“ říká Martin Buchtík, sociolog a ředitel agentury STEM. Podle něj tito lidé mají i nižší víru v to, že si jejich děti polepší.

Přitom nadpoloviční většina (63 procent) se domnívá, že současný režim jejich potomkům nabízí lepší budoucnost. V tomto ohledu byli Češi nejvíce přesvědčeni o budoucnosti pro své děti v roce 2007 (73 procent).

„Výhled pro děti je dlouhodobě pozitivní, je to specifikum bývalého sovětského svazu, že se jejich děti budou mít lépe než oni,“ dodává Buchtík s tím, že na západ od našich hranic o tom lidé tolik přesvědčení nejsou.

Na otázky průzkumu odpovídalo 1002 respondentů starších 18 let, a to 11. až 25. října.

Reklama

Doporučované